Immunterapi skal dæmpe allergi

Terapi skal gøre immunforsvaret mere tolerant over for allergifremkaldende stoffer

Kløende øjne, udslæt, åndenød og snot som flyder i en lind strøm fra næsen.

Den situation vil de fleste allergikere sikkert kunne genkende, når pollensæsonen rammer, eller hvis en kat kommer ind i rummet.

Allergi opstår, når immunforsvaret ved en fejl opfatter ufarlige stoffer, såkaldte allergener, som indtrængende fjender og derfor starter en kædereaktion for at forsvare sig mod disse ufarlige angribere, skriver Videnskab.dk:
 

B-cellerne i immunforsvaret vil danne en særlig type antistoffer kaldet IgE mod allergenerne, og det betyder, at resten af immuncellerne fremover straks vil genkende disse stoffer som indtrængende fjender, når de møder dem.

Immunforsvaret vil efterfølgende behandle disse stoffer på samme måde, som hvis det var en parasit, de var stødt på. Stofferne vil blive angrebet og forsøgt tilintetgjort med alle midler, selvom de er fuldstændig ufarlige.

På den måde er det faktisk immunforsvaret i sig selv, som er årsag til sygdommen. Immunterapi er den eneste type forebyggende behandling af allergi.

Læs mere på Videnskab.dk: Nye allergier skyller ind over vores liv:
 

I øjeblikket sker der store gennembrud i brugen af immunterapi. En behandlingsform som går ud på at påvirke kroppens eget immunforsvar og på den måde ruste det bedre til at bekæmpe uheldbredelige sygdomme for eksempel kræft.

I forbindelse med allergi går terapien ud på at lære immunforsvaret at tolerere de allergifremkaldende stoffer.

Professor på Institut for klinisk medicin på Aarhus Universitet Hans Jürgen Hoffmann har gennem en årrække forsket i udviklingen af immunterapi til patienter med allergi.

Han forklarer, hvordan immunterapi bruges i forbindelse med allergi:

»Man sprøjter simpelthen små doser af allergenet ind under huden på folk. Det gøres over tre til fem år, hvor man skal møde op og få indsprøjtningen, og hvor mængden af allergen langsomt øges. På den måde vænner immunforsvaret sig til at tolerere større og større doser af det stof, man er allergisk overfor,« forklarer han.

Læs mere på Videnskab.dk: Høfeber får dig til at slingre som en spritbilist:
 

Denne metode virker ret godt, selvom den ikke fjerner allergien fuldstændig. Den øger bare immunforsvarets tolerance over for de allergifremkaldende stoffer.

En stor ulempe er dog, at behandlingen forløber over tre år, hvor patienterne skal møde op først en gang om ugen, og siden hver måned, for at få indsprøjtningerne.

Det er nødvendigt med 30-50 indsprøjtninger, før immunforsvaret har vænnet sig til allergenerne og holder op med at overreagere voldsomt på dem.

Andre artikler på Videnskab.dk:

’Bør føre til nobelpris’: Immunforsvaret æder kæmpe kræftsvulst:
 


Der er flere bakterier i et gram lort, end der er mennesker i verden:

 

 

For flere spændende artikler tilmeld dig Videnskab.dk’s gratis nyhedsbrev her:

 

 

12 kommentarer
Vis kommentarer