Julemandens rensdyr er skrumpet på grund af varmen

Klimaændringerne er skyld i, at rensdyr verden over skrumper i vægt og størrelse. I alt er vægten faldet med 12 procent de seneste 16 år

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Hvis du om 11 dage er en af de heldige, der ser julemanden med sine rensdyr på himlen, vil du måske opdage, at noget har ændret sig lidt:

Rensdyrene er skrumpet i størrelsen, fordi klimaændringerne gør det sværere for dem at få fat i deres føde. Det viser ny forskning, skriver phys.org ifølge Videnskab.dk.

Forskningen er præsenteret på British Ecological Society årlige møde i Liverpool.

Forskerne fra Skotland og Norge undersøgte rensdyr på den norske øgruppe Svalbard i Nordishavet. De fandt ud af, at voksne rensdyrs vægt er faldet med 12 procent de sidste 16 år.

Et voksent rensdyr født i 2010 vejer i gennemsnit kun 48 kilo - sammenlignet med 55 kilo for rensdyr født i 1994.

Læs mere hos Videnskab.dk: Få styr på myterne om julemanden

Is indespærrer føden
Årsagen er ifølge forskerne, at de mindre kolde vintre betyder, at mere nedbør nu falder som regn i stedet for sne. Regnen fryser ofte til en plade af is, der lægger sig som et skjold over planteføden, der mest består af mos og lavsvampe.

Det gør den svær at få fat på og fører til, at nogle rensdyr sulter, og hunner ofte føder forkrøblede kalve.

Læs mere hos Videnskab.dk: Så mange kalorier forbrænder du ved sex

- 12 procent lyder måske ikke som særligt meget, men når man tænker på, hvor vigtig kropsvægt er for reproduktion og overlevelse, er det potentielt kæmpestort, siger leder af studiet Steve Albon, evolutionærbiolog på University of Aberdeen i Skotland, til phys.org ifølge Videnskab.dk

Population faldet med 40 % siden år 2000
Et andet studie, der netop et blevet præsenteret på Fall Meeting of the American Geophysical Union i San Francisco, viser, at verdens største rensdyrbesætning er styrtdykket i antal. Det skriver bbc.com ifølge Videnskab.dk.

I år 2000 var rensdyrpopulationen på Taimyr-halvøen i det nordlige Rusland på en million rensdyr. Nu er den kun på 600.000.

Forskerne mener også, at dette skyldes klimaændringer.

Andre historier hos Videnskab.dk:

Så lidt skal du cykle, for at det har en effekt på helbredet

Kan man få ’mad-tømmermænd’?

5 kommentarer
Vis kommentarer