Annonce:
Annonce:

Kæmpe dinosaurer vandrede fra Sydamerika til Australien

Fund af fossiler fra store, langhalsede dinosaurer i Australien får nu forskere til at tro, at de store dyr er vandret hele vejen fra Sydamerika over Antarktis

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Videnskab

Nogle af de største dinosaurer stammer muligvis fra det nuværende Sydamerika, men har vandret over Antarktis helt til Australien for 100 millioner år siden. Det skriver bbc.com ifølge Videnskab.dk.

To fossilfund i Australien har kastet nyt lys over dinosaurernes udbredelse, og forskerne mener, at dinosaurerne var i stand til at foretage den enorme rejse hen over frosne broer mellem kontinenterne.

Begge fossiler stammer fra gruppen sauropoder, populært kaldet langhalse, en gruppe af store, planteædende dinosaurer med lange halse og små hoveder.

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan finder du dinosaurer i Danmark

De to fossiler tilhører desuden underklassen titanosaurer, som er blandt de største dinosaurer nogensinde.

Annonce:

- Vi får en meget bedre idé om den generelle fauna, og som resultat af det kan vi begynde at stykke sammen, hvordan klimaforandringer og kontinenternes positioner har påvirket dinosaurerne, og hvordan de har udviklet sig gennem tiden, siger Stephen Poropot, der er hovedforfatteren bag det nye studie, der er netop er publiceret i tidsskriftet Nature Scientific Reports, og forsker ved Australian Age of Dinosaurs Museum, til bbc.com.

Det ene af fossilerne var en helt ny art, som har fået navnet Savannasaurus elliottorum efter familien Eliott, der fandt fossilet i en bunke knogler, mens de samlede deres får på deres grund nær byen Winton i Central West Queensland i Australien.

Læs også hos Videnskab.dk: Ikke så farlige igen: Mange dinosaurer kurrede som duer

Det andet fossil tilhørte arten Diamantinasaurus matildae.

- Specielt hovedet (på Diamantinasaurus, red.) har tilladt os at justere Diamantinasaurus plads på sauropodernes stamtræ, siger Stephen Porodot til bbc.com.

Da Savannasaurus var i live, for omkring 95 år siden, var det globale klima ifølge forskerne varmere end i dag, men stadig koldt omkring polerne, og det har gjort dinosaurerne i stand til at krydse kontinenterne.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Årets smukkeste videnskabsbilleder: Dinofossil, slangefoster og blå stjerner

Din guide til sex i naturen

Sådan så Europas natur ud, før mennesker ændrede den

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Stadig en stank af magtmisbrug i minksagen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: