Annonce:
Annonce:

Kan ebola-medicin forvandle mennesker til zombier?

Der er sat turbo på udviklingen og forsøg med eksperimentel medicin mod ebola. Men kan hastværket i laboratorierne medføre farlige bivirkninger?

(Foto: AP)
(Foto: AP)
Annonce:
Følg Videnskab

Læger Uden Grænser vil i december helt ekstraordinært fremskynde forsøg med ebola-medicin på mennesker og dermed springe nogle af de sædvanlige procedurer for godkendelse af medicin over.

Lægerne vil sammen med forskere fra forskellige Universiteter blandt andet teste, om de to stoffer Brincidofovir og Favipiravir, der endnu ikke har gennemgået alle kliniske tests, kan kurere ebola i Afrika, og hvilke bivirkninger der er forbundet med medicinen.

Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede for nyheden. De eksperimentelle midler vækker bekymring for bivirkninger, men går man og frygter for, at vi kommer til at opleve et skrækscenarie, hvor medicinerede bliver til zombier, så kan man godt tage det roligt.

Det forklarer postdoc og biokemiker Magnus Kjærgaard fra Inano og Dandrite på Aarhus Universitet over for Videnskab.dk.

Læs også hos Videnskab.dk: Tropesygdommenes skrækkelige Top 10

Annonce:

- Jeg tror, at der er meget lidt videnskabelig dækning for at snakke om zombier overhovedet. Så det er heller ikke blandt de potentielle bivirkninger for de præparater, som man nu ønsker at teste mod ebola. Det er heller ikke sandsynligt, at medicinen gør folk sindssyge, så de kommer til at opføre sig som zombier.  'Worst case' er, at nogle mennesker dør af medicinen, men det er jeg nu heller ikke særligt bekymret for, forsikrer Magnus Kjærgaard vores bekymrede læser.

Grunden til, at Magnus Kjærgaard ikke er særligt bekymret for den uprøvede medicin, er, at selvom forsøgsmedicinen endnu ikke er godkendt til behandling af ebola, er den allerede blevet testet for bivirkninger på både dyr og mennesker.

Forskere og læger starter altid med at teste ny medicin på dyr, og hvis dyrene ikke viser nogle tegn på bivirkninger, tester man efterfølgende for bivirkninger i unge, raske mænd. Kun hvis de heller ikke udviser bivirkninger, går man videre til større kliniske forsøg, som dem der nu skal laves i Vestafrika.

Medicinen, som Læger Uden Grænser vil afprøve, er altså allerede testet på raske mennesker, og der er ikke nogle hyppige bivirkninger forbundet med medicinen. Dyr og mennesker er heller ikke døde af medicinen indtil videre.

Læs også hos Videnskab.dk: Forsker: Sådan overlever du Zombie-pandemien

Annonce:

Magnus Kjærgaard fortæller i den sammenhæng, at de fremskyndede forsøg i Afrika derfor vil blive brugt til at kortlægge eventuelle sjældne bivirkninger og effektivitetsgraden af medicinen.

- Det kliniske forsøg vil give et overblik over, om der er nogle sjældne bivirkninger, som måske rammer 1 ud af 1.000 mennesker, der modtager medicinen, og om medicinen virker, som man håber på. Jeg har hørt, at man vil teste på mellem 10.000 og 20.000 mennesker, og når man laver så store forsøg, har man allerede etableret, at folk ikke dør eller har høj risiko for at få alvorlige bivirkninger af medicinen, fortæller Magnus Kjærgaard.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Derfor har vi alt for lidt ebola-medicin

Sådan laver man ny Medicin (en gennemgang af faserne i medicinproduktion)

Top 5: Se de vildeste dyre­penisser
 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: