Annonce:
Annonce:

'Kan være en sensation': Forskere hævder at have fundet den femte naturkraft

Normalt forstås verden som bestående af fire naturkræfter. Nu hævder forskere at have fundet en femte

En gruppe forskere hævder, at man måske har fundet en ny naturkraft. Den kan måske være med til at forstå universet. Arkivfoto: AP
En gruppe forskere hævder, at man måske har fundet en ny naturkraft. Den kan måske være med til at forstå universet. Arkivfoto: AP
Annonce:
Følg Videnskab

En gruppe af ungarske forskere kan have gjort en opdagelse, der kan revolutionere den måde, vi betragter verden på.

Det bekræfter et andet hold af teoretiske fysikere fra University of California, Irvine (UCI). Det skriver universitetet på sin hjemmeside.

Opdagelsen kommer efter, at en gruppe af ungarske nukleærfysikere i midten af 2015 lavede et forsøg, hvor de ledte efter mørkt stof, som man mener udgør omkring 85 procent af universets masse.

Her stødte forskerne under henfald af radioaktivt stof på en afvigelse, som de ikke havde set før, og hvor de stødte på en partikel, der blot vejede 30 gange mere end et elektron, som er den mindste bestanddel af et atom.

Annonce:

- Forskerne var ikke i stand til at slå fast, at det var en ny kraft. De så blot en overflod af hændelser, der indikerede en ny partikel, men det var ikke klart for dem, hvorvidt det var en materie-partikel eller en kraft-bærende artikel, lyder det fra Jonathan Feng, der er professor i fysik og astronomi på UCI.

Fysikerne på UCI gik derefter studiet igennem og sammenlignede med lignende studier, og der kom de frem til, at der hverken var tale om materie-partikler eller mørke protoner, der er en bestanddel af det mørke stof. De har derfor etableret en ny teori om, at der kan være tale om en femte naturkraft.

Opfører sig anderledes
Det særlige ved det nyopfundne stof er, at det til forskel fra normal elektrisk kraft, der interagerer med elektroner og protoner, kun interagerer med elektroner og neutroner, og kun i begrænset omfang.

Ifølge Jonathan Feng er der endnu intet, der er sikkert, og der er brug for yderligere forskning på området.

Han bemærker samtidig, at stoffet er fundet ved hjælp af et relativt simpelt eksperiment, der gør, at mange vil have mulighed for at forske videre.

- Grunden til, at den har været så svær at finde, er, at dens interaktioner er meget svage, siger han.

Annonce:

Dansk fysiker er skeptisk
Danske Jens Jørgen Gaardhøje, der er professor i eksperimentel subatomar fysik på Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet, er dog meget skeptisk over for den nye opdagelse.

Han fortæller også, at der flere gange tidligere er kommet bud på en femte naturkraft, og at den seneste derfor kommer i en række af flere gæt. Samtidig mener han, at der er behov for at det seneste forsøg bliver efterprøvet.

Han siger dog, at han generelt er åben over for nye teorier.

- Der er noget ude i rummet, som giver ekstra tyngdekraft, og vi har reelt ingen anelse om, hvad det er i dag. Så derfor er alle gode gæt velkomne, siger han til Ekstra Bladet.

Vil være en sensation
Hvis det alligevel skulle vise sig, at forskerne kan have fundet en femte naturkraft, kan det have stor betydning for vores opfattelse af verden, forklarer han.

- Det vil være en sensation, hvis vi finder ud af, at der er en femte naturkraft. Vi kender fire kræfter i naturen, og vores forståelse er, at alle fænomener, vi ser, kan beskrives inden for rammerne af de fire kræfter, siger han.

De fire naturkræfter

Jens Jørgen Gaardhøje forklarer her kortfattet de fire naturkræfter, vi kender til:

- De elektromagnetiske kræfter, som styrer alt kemi, og dermed al biologi og alt liv.

- Tyngdekraften, som blandt andet holder jorden i sin bane omkring solen

- Den stærke kernekraft, som er den, der holder sammen på atomkernen og til syvende og sidst holder sammen på de fundamentale partikler, der hedder kvarker

- Den svage kernekraft, som er skyld i omdannelsen af kvarker fra en slags til en anden slags

Annonce:

Han forklarer, at det er svært at forholde sig til, præcis hvor man ville placere en femte naturkraft.

- Det ville være alle mulige mærkelige fænomener, som vi ikke er stødt på endnu, men som man så kunne forestille sig en dag kunne bruges til noget, siger Jens Jørgen Gaardhøje.

'Finansministeren er klar'
Han forklarer det med en anekdote fra 1800-tallet, hvor den britiske fysiker Michael Faraday mødtes med premierministeren William Gladstone, der spurgte, hvad Faradays opfindelser kunne bruges til.

- Så svarede Faraday, at han ikke kunne svare på det i dag, men at han var sikker på, at man om nogle år ville være i stand til at beskatte det.

I det tilfælde var det blandt andet elektriciteten og elektromotorer, som Faraday havde været med til at udvikle.

- Så når man opdager noget nyt, ved man i princippet ikke, hvad det kan bruges til. Men historien har vist os, at det altid viser sig at kunne bruges til noget. Og så kan finansministeren og skatteministeren altid komme på banen, griner Jens Jørgen Gaardhøje.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
Selv ikke en prins kan få det hele
Annonce:
Annonce:

Mystisk mordkomplot

Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: