Orkaner som smadrer Los Angeles, ny istid på få dage og millioner af mennesker på vild flugt.
Det er de uhyggelige konsekvenser af klimaforandringerne i katastrofefilmen The Day After Tomorrow fra 2004, skriver Videnskab.dk.
Filmen er dog blevet kritiseret for i bedste Hollywood-stil at overdrive og fejltolke videnskaben.
Men efter at forskere det seneste årti har nedtonet sandsynligheden for, at klimaforandringerne kan påvirke Den Nordatlantiske Strøm – ofte kaldet Golfstrømmen – viser ny forskning, at filmen måske alligevel ikke er helt gal på den.
Klodens temperatur stiger generelt, men der er samtidigt et lille område i Nordatlanten, hvor havtemperaturerne er de koldeste siden 1880, hvor man begyndte at måle temperaturerne.
- Det er formentligt den globale opvarmnings afsmeltning af Grønland, som kan forklare ændringerne i Nordatlanten, der kan få store klimamæssige konsekvenser globalt. Ikke bare i en fjern fremtid, men lige nu og her, siger Jason Box, som er forskningsprofessor hos Afdeling for Maringeologi og Glaciologi hos GEUS, til Videnskab.dk.
Læs mere på Videnskab.dk: Forskere: Her er det dummeste sted, du kan blive tatoveret
Jason Box er medforfatter på et nye studie, der for første gang kobler afsmeltningen af Grønland så tæt sammen med afkølingen i Nordatlanten.
Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Nature Climate Change.
Læs mere på Videnskab.dk: Får jeg lort i næsen, når det lugter af bæ?
- Den globale opvarmnings påvirkning på Den Nordatlantiske Strøm er klimaets akilleshæl. En lille forstyrrelse lokalt i Nordatlanten får globale konsekvenser for klimaet, siger Jason Box.
I videoen på Videnskab.dk, hvor Jason Box også medvirker, kan du blive klogere på sammenhængen – og forskellene – mellem The Day After Tomorrow-filmens skræmmebilleder og de nye forskningsresultater.
Andre artikler på Videnskab.dk:
Hvor ofte skal man vaske hår?