Katte udnytter fysikkens simple love under jagt

Kombination af fysikken love og deres ekstraordinære syn og hørelse gør katten til en effektiv jæger

Foto: AP/Ko and Reiko Kobayakawa, Tokyo University Department of Biophysics and Biochemistry Graduate School of Science, HO
Foto: AP/Ko and Reiko Kobayakawa, Tokyo University Department of Biophysics and Biochemistry Graduate School of Science, HO

Et nyt studie peger på, at din kat forstår basal fysik og bruger det til at liste sig ind på sit bytte. Katte kan dog kun forstå forholdet mellem årsag og virkning og bruge det i deres jagt, når de kobler det med deres ekstraordinære hørelse og syn. Det skriver upi.com ifølge Videnskab.dk.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Animal Cognition.I følge Videnskab.dk

Forskerne fra Kyoto University i Japan rystede kasser foran 30 kæledyrskatte med og uden en tilhørende raslende lyd. Når nogle af kasserne blev vendt på hovedet, faldt et objekt ud af dem.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvem er klogest - katte eller hunde?

Kun to af de fire scenarier hænger sammen med fysiske love: Når kassen rasler og et objekt falder ud, og når der er ingen raslen og intet objekt.

Eksperimentet viste, at katte stirrede længere tid på de raslende kasser, hvilket tyder på, at de forventede et objekt baseret på lyd. De stirrede også længere tid på en kasse, der blev vendt på hovedet med et resultat, der ikke stemte overens med fysiske love.

- Katte bruger en kausal-logisk forståelse af larm eller lyd til at forudsige forekomsten af usynlige objekter,-  siger hovedforsker bag studiet Saho Takagi ifølge upi.com.

Læs mere på Videnskab.dk: Derfor er katte kræsne

Forskerne mener, at kattes avancerede hørelse dikteres af deres omgivelser, når de skal jage. Katte jager ofte om natten, når deres syn er begrænset, og de derfor må bruge hørelsen til at bestemme byttets placering og bevægelse.

Forskerne prøver nu at finde ud af, om katte kan bestemme formen og størrelsen på et objekt baseret på lyd.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvad sker der, hvis Storbritannien melder sig ud af EU?

Her er verdens første bøjelige 3D-smartphone

Arkæologisk mysterium på vikingegravplads i Ribe

17 kommentarer
Vis kommentarer