Kig op: Nu vandrer Merkur ind over solen

Det sjældne himmelfænomen, der kræver et særligt solteleskop for at kunne ses, kan først opleves i Danmark igen i år 2049

Tidligere i dag dukkede, der en hel del op til planetariet i København. Hør mere her

Mandag eftermiddag kan man se et fænomen på himlen, som først kan ses fra Danmark igen om 33 år.

Det er nemlig dagen, hvor solsystemets mindste planet, Merkur, drager ind foran solen i en over syv og en halv time lang passage.

- Passagen starter klokken 13.12 og slutter klokken 20.42, og man kan se den, hvis man bruger et solteleskop. Merkur er nemlig ikke særlig stor, og solen er skarp. Derfor skal man passe på sine øjne, siger Tina Ibsen, der er astrofysiker hos Tycho Brahe Planetarium i København.

Holder åbent hus
I anledningen af årets største astronomiske begivenhed er fire observatorier gået sammen om at strikke et event sammen på Facebook. Her indbyder de til åbent hus, hvor man kan komme forbi og se Merkur gennem et professionelt solteleskop.

Sjældent syn på himlen i dag: Pas på øjnene

- I Jylland kan man tage til Ole Rømer Observatoriet i Aarhus eller Orion Planetarium i Jels. På Sjælland kan man komme forbi Planetariet i København eller Brorfelde Observatorium ved Holbæk og se med, siger astrofysiker Tina Ibsen.

Flere detaljer om begivenheden kan findes her.

Bruges til forskning
I dag er fænomenet mest bare spændende at observere, men i gamle dage benyttede man passager af Merkur eller Venus (som begge ligger tættere på solen end jorden) til at udregne afstande i solsystemet.

- Det var ikke helt præcist, man fandt cirka ud af, hvor langt væk, solen ligger fra jorden. Det gjorde man ved at placere to forskerhold på to forskellige punkter på jorden, siger Tina Ibsen.

Se Merkurs bane forbi solen i dag. (Video: NASA)

Hun uddyber, at forskerholdene dannede den ene side i en trekant sammen og skabte de sidste sider i trekanten ud til Merkur.

- På den måde kunne man nogenlunde beregne afstanden til solen. Metoden var ikke helt god, men de gav et godt billede af afstanden, siger Tina Ibsen.

Sjældent fænomen: I morgen kan du se Merkur rejse ind foran solen

I dag bruger man passager til at finde nye planeter uden for vores solsystem, såkaldte exoplaneter.

- Man holder simpelthen øje med, hvor lysstærke andre stjerner er. Hvis man så ser, at der er en mindre blokade af lyset fra stjernen med jævne mellemrum med det samme tidsinterval imellem, så kan det være en planet i kredsløb, siger astrofysikeren.

Metoden hedder transitmetoden, og det er den mest benyttede metode til at finde exoplaneter ude i universet.

 

Hvorfor er dette så interessant? Hør mere fra Astrofysikeren Tina Ibsen