Kina ændrede etbarnspolitik: Millioner af 'ekstra' fødsler på 18 måneder

Kinas tobarnspolitik kobles til stort babyboom.

Efter 36 år med etbarnspolitikken gik Kina i oktober 2015 over til en tobarnspolitik, der skulle gøre op med en stagnerende befolkningsvækst.

Nu har forskere fra Harvard University set nærmere på effekten af den nye lovgivning, og den ser ud til at have haft en iøjnefaldende effekt.

Det skriver New Scientist ifølge Videnskab.dk.
 

I perioden fra juli 2016 til december 2017, som er de første 18 måneder, hvor effekten af tobarnspolitikken kan måles, er hele 5,4 millioner ekstra børn kommet til verden i Kina.

De 5,4 millioner ‘ekstra’ børn er født af kvinder, der allerede havde mindst et barn, og de kan altså derfor betragtes som børn, der sandsynligvis ikke ville være blevet født, hvis Kina havde bibeholdt etbarnspolitikken.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor stikker myg bestemte mennesker?
 

Det er også første gang siden etbarnspolitikken, at antallet af kvinder, der allerede har født, overgår førstegangsfødende. 

55,5 procent af fødslerne i perioden blev således udført af kvinder, der allerede havde født mindst en gang. 

Forskerne bemærker desuden, at der i perioden skete en stigning på 59 procent af fødsler hos kvinder, som var over 35 år. 

Selvom tobarnspolitikken har haft en effekt, har Kina endnu ikke nået det mål på 20 millioner årlige fødsler, som man havde sat sig, da man introducerede lovgivningen i 2015. 

I 2016 blev 17,9 millioner børn født i Kina, men det tal er faldet i den seneste statistik fra 2018, hvor 'kun' omtrent 15,2 millioner børn kom til verden. 

Forskerne har publiceret deres arbejde i det videnskabelige tidsskrift BMJ.

Andre artikler på Videnskab.dk: 

Internettet sladrer: Her er din sex-fantasi

Se naturens makabre skønhed

Hvorfor spiser hunde og katte græs?

3 kommentarer
Vis kommentarer