Kinesisk rumstation er dødsdømt: Derfor falder rumfartøjer ned

Da kineserne mistede kontrollen med en rumstation i kredsløb om Jorden, var den dødsdømt, fortæller en dansk forsker

Foto: AP
Foto: AP

Du skal være født under en mere end ualmindeligt uheldig stjerne, hvis du får rumskrot fra den kinesiske rumstation Tiangong-1 i hovedet.

Rumstationen styrter ned mellem d. 30. marts og d. 2. april, men ifølge det Europæiske Rumagentur (ESA) er risikoen for at blive ramt af skrot fra satellitten '10 millioner gange mindre end den årlige risiko for at blive ramt af et lyn.' Det skriver Videnskab.dk.

Men da først kineserne mistede kontrollen, var det egentlig ikke så mærkeligt, at den kinesiske rumstation begyndte at falde ned – faktisk var det uundgåeligt, fortæller professor John Leif Jørgensen fra DTU Space ved Danmarks Tekniske Universitet til Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Kinesisk rumstation styrter snart mod Jorden

Alle fartøjer, der er i kredsløb om Jorden har nemlig brug for at blive skudt op i fart med jævne mellemrum – ellers mister de fart, og dermed vil de begynde at falde mod Jorden.

Den Internationale Rumstation ISS affyrer for eksempel sine raketmotorer hver tredje måned for at holde sin fart og højde over Jorden, forklarer John Leif Jørgensen.

- Oppe i 400 kilometers højde, hvor rumstationerne befinder sig, er der stadig en lillebitte rest af Jordens atmosfære tilbage. Det betyder, at rumstationen mærker en svag modvind fra atmosfæren, som vil bremse den en smule, så den langsomt mister højde, siger John Leif Jørgensen.

Læs mere på Videnskab.dk: Se de eventyrlige billeder fra Voyager 2’s rumrejse

Indtil videre er der endnu ikke registreret uheld, hvor mennesker er blevet dræbt af satellitter, rumfartøjer eller andet rumskrot.

Men Tiangong-1 er langt fra det eneste stykke rumaffald, som er styrtet ukontrolleret ned mod Jorden og potentielt set kunne have udgjort en fare for mennesker.

- Det værste eksempel var, da russerne havde lavet et forsøg, hvor de sendte en atomreaktor op i rummet. Teknisk set er det en glimrende ide at få energi fra en atomreaktor, men de gennemførte det mildt sagt ikke så heldigt. De mistede kontrollen med den, så den faldt ned i Canada, fortæller John Leif Jørgensen om uheldet, som foregik i 1978.

Uheldet betød, at radioaktivt materiale fra den sovjetiske satellit, som hed Kosmos 954, blev spredt ud over det nordlige Canada.

Andre artikler på Videnskab.dk

Se NASAs nye high-tech rumdragt

Hvad sker der, hvis man affyrer en pistol i rummet

Rumsonde skaber enestående kort over Månen – se dem her

1 kommentar
Vis kommentarer