Knald din stress væk

Sex er lige så sundt for sindet som for kroppen og kan blandt meget andet sænke dit stressniveau.

De fleste har nok hørt om alle de fysiske fordele, der følger med et godt sexliv – såsom et bedre immunsystem, lavere blodtryk og flere forbrændte kalorier. Men vidste du, at lagengymnastikken også har en masse psykologiske fordele?

 

Blandt andet kan sex være med til at sænke dit stressniveau og dermed måske skåne dig for hovedpine, søvnbesvær, muskelspændinger og kronisk depression. Det skriver forskerne Ryan Anderson og David Mitchell fra James Cook University i Queensland, Australien, på Videnskab.dk.

 

- Det er blevet sagt, at sex er som mad; det er først et problem, når du ikke får nok,-  skriver de to forskere.

 

Læs mere på Videnskab.dk: Mænd, der tager del i de huslige pligter, har bedre sex

 

Sex kan nemlig udløse en række kemikalier i hjernen, heriblandt dopamin, som har betydning for en lang række fysiske og psykiske funktioner såsom indlæring, tankevirksomhed og hukommelse, og endorfiner, som bekæmper følelsen af stress.

 

- For sex er det ikke så meget et spørgsmål om ’jo mere desto bedre’ – en total mangel på sex kan være ret så skadelig. Evidensen peger imod, at mangel på sex er associeret med depressive følelser og lavt selvværd,-  skriver forskerne.

 

Sex opfylder nemlig et grundlæggende menneskeligt behov for kærlighed, nærvær og intimitet, og det kan faktisk også gøre os klogere ved at øge vores kognitive kapacitet og evne til at tænke analytisk. Faktisk aktiverer den kvindelige orgasme flere dele af hjernen end for eksempel krydsord og sudoku.

 

Læs mere på Videnskab.dk: Får kvinder bedre hukommelse af sex?

 

Sex kan også få både mænd og kvinder til at se mellem fem og syv år yngre ud, end de rent faktisk er.

 

- En række fordele følger i kølvandet på et mere ungdommeligt udseende som eksempelvis større selvtillid, lykke og entusiasme. Når vi føler os unge, ser vi også yngre ud,-  skriver de australske forskere.

 

Endelig giver sex motion. I løbet af et gennemsnitligt samleje brænder mænd cirka 100 kalorier af og kvinder cirka 70.

 

Læs mere på Videnskab.dk: Ugentlig sex giver større risiko for hjertestop hos ældre mænd

 

- Motion gør os ikke bare sundere, men forbedrer også vores humør, mindsker og hjælper med at håndtere stress, øger selvværdsfølelsen og energiniveauet – og listen fortsætter nærmest i det uendelige,- slutter forskerne.

 

Andre artikler på Videnskab.dk:

 

Sådan bliver kvinder tilfredse med deres sexliv

 

Sex med dyr – ja, hvorfor ikke?

 

Derfor sætter katte sig i tape-firkanter på gulvet