Annonce:
Annonce:

Knogler fra uddød kæmpe fundet

Uddød ørn havde et vingefang på 3 meter

Den nyfundne (men uddøde) kæmpeørn var dobbelt så stor som den nulevende Kilehaleørn (Aquila audax). (Foto: Shutterstock)
Den nyfundne (men uddøde) kæmpeørn var dobbelt så stor som den nulevende Kilehaleørn (Aquila audax). (Foto: Shutterstock)
Annonce:
Følg Videnskab

I Australien har man fundet knoglerne efter en uddød kæmpeørn.

En art så stor, at den ligesom de gigantiske ørne i Ringenes Herre med et snuptag ville kunne flyve væk med en hobbit i sine kløer.

Det skriver Live Science, ifølge Videnskab.dk.

Knoglerne fra den uddøde kæmpeørn, der har fået navnet Dynatoaetus gaffae, blev fundet i en hule i den australske delstat South Australia. Man har fundet knogler fra ørnens vinger, ben og kløer samt et brystben og et kranie.

Tilsammen viser de et billede af en ørn med 30 centimeter lange kløer og et vingefang på tre meter. Mål, der gør ørnen til Australiens største rovfugl nogensinde. Til gengæld har den ikke været stor nok til, at Gandalf ville kunne ride på ryggen af den, som Live Science påpeger.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor var dyr større i fortiden?

Annonce:

Ifølge Trevor Worthy, der er hvirveldyrs-palæontolog ved Flinders University i Australien, levede ørnen for mellem 50.000 og 700.000 år siden, og den var højst sandsynligt den største ørn på planeten på det tidspunkt.

Kun to andre uddøde ørnearter har været større end Dynatoaetus gaffae. Den ene er Gigantohierax suarezi, der ifølge Live Science jagtede kæmpegnavere i Cuba, og den anden er Hieraaetus moorei, der åd organer fra allerede døde dyr i New Zealand.

Ifølge Live Science havde de to andre arter nogenlunde samme vingefang, men de var også tungere end deres australske slægtning.

Studiet bag den nye opdagelse er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Ornithology.

 

Andre artikler på Videnskab.dk:

Forhistorisk salamander lå gemt i mystisk klippeblok i 50 år

Hvordan ville dinosaurer have set ud i dag, hvis de ikke var uddøde?

Elefantfuglen: Nye hemmeligheder afsløret om fortidens gådefulde gigant

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
En formand, der gør, hvad der bliver sagt
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: