Kom med Astro-Andreas til audiens hos dronningen

Efter sin historiske mission til den internationale rumstation, ISS, er astronaut Andreas Mogensen atter vendt tilbage til Danmark

Kom med Astro-Andreas til audiens hos dronningen

Her møder Astro-Andreas Dronningen. (Foto: Anders Lindved)

På blot 10 dage har han rejst næsten syv millioner kilometer rundt om vores planet og har i den grad bragt rumfart og rumforskning på danskernes dagorden.

Onsdag klokken 14.50 fik ESA-astronaut Andreas Mogensen så igen dansk grund under fødderne, da han landede i Københavns Lufthavn.

Under missionen, der har navnet Iriss, har han udført mere end 10 videnskabelige eksperimenter for forskere i hele Europa - og han har ifølge eget udsagn haft så travlt, at han hverken har haft tid til at savne Jorden eller et liv med tyngdekraft.

Se Astro-Andreas vildeste syn fra rummet

- Der har helt sikkert ikke været tid til at få hjemve, lød det fra Andreas Mogensen på et pressemøde umiddelbart efter landingen fra rummet den 12. september.

- Tiden er virkelig, virkelig fløjet af sted.

I løbet af sine otte dage på ISS har Andreas Mogensen gennemført næsten alle planlagte eksperimenter i Europas rumlaboratorium Columbus. Blandt andet har han ved hjælp af den nyeste teknologi fra rumstationen fjernstyret to robotkøretøjer, der befandt sig i ESA's tekniske center ESTEC i Holland.

Undervejs har Andreas Mogensen også kunnet glæde sine otte astronautkolleger i det vægtløse forskningslaboratorium med medbragt dansk mad og chokolade tilberedt af den danske kok Thorsten Schmidt.

Nu er Andreas landet: 'Alt gik efter bogen'

Efter at være landet på Jorden igen i Kasakhstan den 12. september i en lille rumkapsel klokken 2.52 dansk tid rejste Andreas Mogensen til European Astronaut Centre i Køln i Tyskland for at blive debriefet.

Onsdag eftermiddag vendte han så tilbage til Danmark, hvor han gik et stramt program i møde.

Han skulle blandt andet holde pressemøde om missionens resultater, i audiens hos Dronning Margrethe og på besøg hos uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen.

Torsdag og fredag er det planen, at den danske astronaut skal holde foredrag om sin rummission og besvare spørgsmål på henholdsvis Københavns Universitet og i Tycho Brahe Planetariet i København.

Kom med Astro-Andreas til audiens hos dronningen

Her kan du se Andreas Mogensen ankomme i Københavns Lufthavn (foto: Anders Lindved)