Koralrev er opdaget – i Grønland

Når du hører ordet koralrev, tænker du måske på Australiens Great Barrier Reef eller andre koralrev under varme himmelstrøg. Men koralrev findes faktisk også i kolde have – og nu har forskerne fundet et ved kysten omkring Grønland

Det er ikke kun i varmt vand, som ved eksempelvis Australien(billedet), at der findes koralrev. Nu har forskere også fundet koralrev ved Grønlands kyst(Arkivfoto: AP)
Det er ikke kun i varmt vand, som ved eksempelvis Australien(billedet), at der findes koralrev. Nu har forskere også fundet koralrev ved Grønlands kyst(Arkivfoto: AP)

Da canadiske oceanografer i 2012 opdagede Grønlands første koralrev, var det et tilfælde, skriver Videnskab.dk.

Egentlig skulle de foretage en rutinemæssig, oceanologisk undersøgelse, men da de hev vandmåleren op af vandet, havde der sat sig noget fast på den. Det viste sig at være korallen Lophelia pertusa,  øjekoral, og prøverne pegede på, at der fandtes et koldtvands-koralrev langt nede under havets overflade ved Grønlands sydkyst.

Nu, fire år senere, er korallerne og havet omkring koralrevet blevet undersøgt nærmere, og resultaterne er udkommet i det videnskabelige tidsskrift Polar Biology.

Undersøgelserne af havstrømmen viser, at koralrevet med en vis sandsynlighed ikke er det eneste af sin slags i området.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor må man ikke sige neger?

- Vi er ret sikre på, at der findes flere koralrev i den varme strøm, som korallerne blev fundet i. De fysiske muligheder er der for, at der er flere, og så er de der nok også, siger ph.d.-studerende Helle Jørgensbye fra DTU Aqua, som er en af de forskere, der har undersøgt prøverne fra koralrevet, ifølge Videnskab.dk.

2012 var første gang, man observerede både øjekoral og koralrev i Grønland. Det skyldes, at koralrevet befinder sig omkring 800 meter under havoverfladen på en stejl skrænt og midt i en stærk strøm. Derfor er det svært rigtig at gå til bunds i undersøgelsen af det komplekse økosystem. 

Det har fået forskerne til at teoretisere som gale over, hvordan koralrevet egentlig ser ud nede på havbunden. Helle Jørgensbye mener, at det grønlandske koralrev ligner en mellemting mellem koralrevene i Norge og koralrevene i Californien, og at de dermed kan fortælle os, hvordan revet har bredt sig over kontinenterne.

Læs også på Videnskab.dk: Bliver man mere fuld af at drikke med sugerør?

Koldtvands-korallerne lever, som navnet antyder, i koldere vand end deres farverige slægtninge, som vi  forbinder med rejser til tropiske egne. Derudover befinder de sig langt dybere nede i vandet end de sydlige. Af samme grund kaldes de også 'dybhavskoraller'. 

- Man tager ikke lige sin snorkelmaske på og dykker ned og kigger,« som Helle Jørgensbye siger til Videnskab.dk.

Seniorforsker Martin Blicher har ikke været en del af studiet, men han har læst den videnskabelige artikel. Opdagelsen af, at øjekorallen findes i Grønlands farvand, synes han, er spændende.

Læs også på Videnskab.dk: Er min hund racist?

- Det er interessant, at korallen for første gang er blevet observeret i Grønland. Det gør, at vi kan rykke ved udbredelsesgrænsen for denne art, siger Martin Blicher, som forsker på Grønlands Klimaforskningscenter ved Pinngortitaleriffik, Grønlands Naturinstitut.

Han giver Helle Jørgensbye ret i, at det er en sandsynligt, at der findes flere rev ved Grønlands kyst, men han mener, at det er vanskeligt at vurdere, hvor hyppig den type habitat, som korallen er fundet i, faktisk er i Grønland.

Men selvom Martin Blicher efterlyser en større undersøgelse, kan det foreløbige studie stadig antyde,  at der er endnu mere at komme efter i det iskolde vand.

- Vi har pillet alle de små dyr af den prøve, som vi fik. På den måde er der fundet to nye arter af mosdyr og flere nye arter for Grønland. Og den klump er kun 20 centimeter stor! Tænk, hvad man kunne finde, hvis man tog derned med ordentligt udstyr!, siger Helle Jørgensbye.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvorfor kigger jeg væk, når en fremmed snubler?

Beskytter HPV-vaccinen mod kræft eller ej?

Er det godt at træne, hvis man er øm?

22 kommentarer
Vis kommentarer