Kreationistisk tankegang vinder frem i Europa

Danske forskere konkluderer, at kreationismen – troen på, at en gud, ikke naturlig evolution, har formet Jordens liv – vinder frem i Europa.

Troen på, at al liv på Jorden er formet af en gud, vinder frem. (Foto: Colourbox)
Troen på, at al liv på Jorden er formet af en gud, vinder frem. (Foto: Colourbox)
Følg Videnskab

Kreationisme er langt fra et fænomen, der kun eksisterer ude på landet blandt bonderøvene i USA. Troen på, at al liv på Jorden er skabt af en gud og aldrig har udviklet sig gennem evolution er rodfæstet i Afrika og Mellemøsten og vinder frem i Sydamerika og Asien.

Men det stopper ikke dér. I en ny bog konkluderer danske forskere, at kreationisme også vinder frem i det meste af evolutionsteoriens højborg, Europa. Endda tæt på Danmarks grænser.

Læs hele artiklen hos Videnskab.dk

- Som jeg ser det, er kreationismen mest magtfuld i Østeuropa og Tyrkiet. Men selv et land som Holland har nu skoler, hvor man underviser i kreationisme, selvom det mest er på den religiøse højrefløj, og i Tyskland har politikere i delstater talt for, at der skal være kreationistiske bøger ved siden af evolutionsbøger i undervisningen. Der foregår efterhånden kampe i det små mange steder, fortæller Hans Henrik Hjermitslev, adjunkt ved UC Syddanmark.

Han er én af tre forskere bag bogen 'Creationism in Europe'.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: Fingre afslører længden på penis

Konklusionen lyder, at kreationisme vinder frem i Europa, men trods alt stadig lever i det skjulte. Det er sjældent, den fylder meget i det offentlige rum – omend det sker, for eksempel i 2005, da Polens viceudenrigsminister offentligt erklærede, at Darwins evolutionsteori var »resultatet af 'en gammel ikke-troendes svage idé – måske fordi han var vegetar og manglede indre ild'«, som det blev gengivet af en forsker i en kronik i Politiken.

Forskningen fra Aarhus Universitet, UC Syddanmark og Universiteit Ghent i Belgien viser, at det i langt højere grad foregår på skoler og universiteter, hvor lærere underviser i kreationisme eller intelligent design – tanken om, at nogen har lagt en stor plan for, hvordan Jorden er indrettet.

Læs også hos Videnskab.dk: Er vi nu helt sikre på, at mennesket nedstammer fra aberne?
 

Eller hvor studerende er udvandret fra undervisning i evolutionsteorien.

- Kampen mellem videnskab og kreationisme er ikke en kamp, der foregår i laboratorierne blandt videnskabsfolk. Den forgår i skole- og uddannelsessystemet, konstaterer Hans Henrik Hjermitslev.

Kreationismen vinder altså ikke bare frem ude på landet blandt folk, som mangler uddannelse og som ikke har noget bedre at tage sig til end at gå i kirke og gemme sig lidt fra resten af verden, udbygger den anden danske forsker bag arbejdet, Peter C. Kjærgaard, professor i evolutionsstudier ved Aarhus Universitet.

Læs også hos Videnskab.dk: Kvinders lyst harskabt mandens store penis
 

- Vi kan se i løbet af de seneste 10 år, at der er opstået en storbykreationisme. London er et godt eksempel. Her er markant flere unge mennesker blevet hyret ind i forskellige lokale og religiøse grupper. Og det er ikke kun muslimske unge, som mange nok vil tænke. Det er også kristne grupper, som hverver unge, som føler, at der ikke rigtigt er andre, der tager dem alvorligt, om det så er regeringen, skolen eller byen, siger Peter C. Kjærgaard.

Kreationismen har også vundet indpas i andre store vestlige lande som Spanien og Italien. Men den har især fundet grobund i det muslimske Tyrkiet, samt i Østeuropa og Rusland.

Læs også hos Videnskab.dk: Skal vi have sex med robotter?

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.