Kur mod depression? Patienter blev raske på en uge

Danske forskere har fundet en nem metode til at fjerne alvorlig depression: Hold dig vågen i tre dage på en uge og lær at sove rigtigt fremadrettet. Behandlingen virker stadig i dag, et halvt år efter, for en gruppe depressionsramte

Danske forskere har fundet en simpel metode til at fjerne alvorlig depression. Opskriften lyder: En uges indlæggelse med tre hele døgn uden søvn, kombineret med grundig vejledning og opfølgning i forhold til gode søvnvaner.

Forskere fra Københavns Universitet og Region Hovedstadens Psykiatri har testet metoden på i alt 30 patienter med depression.

Resultaterne af forskningsprojektet viser, at 27 uger efter en uge med søvnberøvelse, var hele 61,9 procent af de deprimerede fri for deres depression. Læs hvordan hos Videnskab.dk:

Til sammenligning var 58,4 procent fri for deres depression allerede efter en uges indlæggelse med tre vågne nætter. Flere var altså blevet raske i løbet af et halvt år. Og samtidig var de patienter, som var raske allerede efter en uge, stadig fri for depression efter et halvt år.

- Vi viser med det her studie, at det er muligt at gøre en stor del raske, som har været syge i mange år og ikke har haft nok effekt af medicin. At gøre nogle patienter, som har været deprimerede meget længe, raske på en uge er ret stort, siger overlæge på Rigshospitalet i Region Hovedstadens Psykiatri, Klaus Martiny.

Læs også hos Videnskab.dk: Derfor er nordeuropæere høje og slanke

Rigtig mange med depression har det, forskerne kalder en forstyrret døgnrytme. Det betyder, at deres naturlige døgnrytme, som siger, at man skal sove om natten og være vågen om dagen, gradvist bliver forskubbet mere og mere, fordi de sover senere og senere.

- Når man er deprimeret, har man det typisk meget dårligt om morgenen, og i løbet af dagen får man det gradvist bedre. Mange vil derfor begynde at bytte om på døgnet, så de sover en del af dagen og er vågne i perioder om natten. Deres indre rytmer er helt forvirrede, ligesom når man har jetlag, forklarer Klaus Martiny.

Læs også hos Videnskab.dk: Kvinders lyst har skabt mandens store penis

Vågenterapi virker sandsynligvis ved at resette og kickstarte døgnrytmen, fordi patienterne er så trætte, når de endelig får lov til at sove, at de kan sove igennem. Ud over at kickstarte en normal døgnrytme, fungerer vågenterapi formentlig også, fordi mængden af kroppens humørhormon, serotonin, stiger, når man ikke sover.

Stigningen, eller rettere det manglende fald i serotonin, når man ikke sover, vil forekomme hos både deprimerede og raske mennesker.

Mennesker med depression har i forvejen en forstyrret regulering af serotonin-indholdet i hjernen. Derfor oplever de det natlige fald særlig voldsomt, når de vågner næste morgen.

Læs også hos Videnskab.dk:
Så meget sex dyrkede sultan for at få over 1.000 børn

Til Klaus Martinys forskningsprojekt rekrutterede forskerne i alt 75 ikke-indlagte patienter med depression.  Den ene halvdel deltog i vågenterapien, mens den anden skulle træne hver dag.

Patienterne i vågenterapigruppen holdt sig til at begynde med vågen en hel nat og fik at vide, at de først måtte gå i seng kl. 20 næste aften. Næste morgen skulle de stå op senest kl. 8, og så gentog samme procedure sig to nætter mere, med en hel nat og næste dag uden søvn efterfulgt af 12 timers søvn.

Der er ikke pt. planer om at tilbyde vågenterapi som en del af behandlingen til patienter med depression på de psykiatriske hospitaler rundt om i landet.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: Fingre afslører længden på penis