Kvinde donerede sin krop - og fik mumificeret sit ben

24 timer efter sin død fik en kvinde amputeret begge ben, som en gruppe forskere straks gik i gang med at mumificere. Det lykkedes – sådan da

Egypterne er berømte og berygtede for deres metoder til at konservere og bevare deres nærmeste for eftertiden.

I dag ser vi af gode grunde altid kun den allersidste del af processen – men nu har en gruppe græske forskere for første gang kunnet følge den helt fra start til slut ved at mumificere benet fra liget af et moderne menneske.

Du kan se, hvordan det så ud, hos Videnskab.dk.

- Vi ville gerne have en evidensbaseret metode til at forstå, hvordan mumificeringsprocessen foregår, siger en af studiets forfattere, Christina Papageorgopoulou og fortsætter:

- Og den eneste måde, du kan gøre det på, er ved at lave eksperimentet selv.

En kvinde, der havde doneret sin krop til videnskaben, fik amputeret begge ben 24 timer efter sin død, og så gik forskerne ellers i gang med at mumificere. Desværre var kvindens gode intentioner forgæves for så vidt gjaldt det ene af hendes ben – mere om det om lidt.

Læs også hos Videnskab.dk: 2.500 år gamle tatoveringer fundet på mumie

Studiet, som blev udført i et laboratorium i Zürich, havde til formål at undersøge, hvordan mumificeringsprocessen udvikler sig fra de første spæde skridt og til de færdigbalsamerede mumier, arkæologerne finder i dag. De brugte kvindens ben af praktiske årsager.

- Hvis vi havde brugt hele kroppen, ville vi have været nødt til at skære den op og fjerne alle organerne, siger Christina Papageorgopoulou.

Til at mumificere det ene ben brugte forskerne en saltopløsning med natron – en oldgammel egyptisk metode til at konservere. Det blev lagt i en 'stinkkasse', som blev forseglet.

Læs også hos Videnskab.dk: Grotesk mumiehoved afslører avanceret videnskab i Middelalderen

Det andet ben blev placeret i en ovn, som var cirka 40 grader varm og havde en lav luftfugtighed. Denne del af eksperimentet skulle kopiere den naturlige mumificering i et tørt miljø, der svarer til en egyptisk ørken.

Desværre måtte forskerne sætte bremserne i efter syv dage, da der skete – ja, faktisk ingenting. Mumificeringen fejlede, og benet begyndte i stedet bare at rådne.

Processen var alt i alt en succes, selvom det endte med at tage næsten syv måneder, før benet var 'færdigt'. Til sammenligning tog egypternes egne balsameringsprocesser angiveligt kun tog to måneder.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Egyptiske mumier fik fede frisurer

Hvordan laver jeg en mumie?

Se mumie-hundehvalpen, der blev ædt op af flåter

3 kommentarer
Vis kommentarer