Kvinderne i Game of Thrones har gjort serien så populær

Når tv-serien Game of Thrones snart tager hul på sjette sæson, er der masser af stærke, sexede kvinder på skærmen. Og det er dem, som gør serien helt særlig, mener medieforsker.

Det er de stærke, sexede kvinder - som eksempelvis Daenerys Targaryan, spillet af Emilia Clarke, der er med til at gøre Game of Thrones populær, mener medieforsker. (Foto: All Over)
Det er de stærke, sexede kvinder - som eksempelvis Daenerys Targaryan, spillet af Emilia Clarke, der er med til at gøre Game of Thrones populær, mener medieforsker. (Foto: All Over)

Arya, der lærer at slås med sværd. Cersei, der bag kulisserne kæmper for sin og sine børns magt. Dragemoderen Daenerys, der ikke helmer, før hun kan indtage Jerntronen.

Det er blot få af de mange stærke, smukke kvinder, der fylder en stor del af hit-serien Game of Thrones, som snart begynder på sin sjette sæson, skriver Videnskab.dk.

 

Netop kvinderne er noget af det, der gør både bøgerne og tv-serien rigtig interessant, hvis man spørger lektor Rikke Schubart, der netop med en norsk kollega har udgivet en bog om kvinderne i Game of Thrones.

Læs også på Videnskab.dk: Du må ikke være for sexet på dit profilbillede

 

- Noget af det, der gør Game of Thrones enestående og giver den noget helt nyt, er de mange spændende portrætter af kvinder, der både er gode og onde og stærke. I klassisk fantasy, som for eksempel Ringenes Herre, er næsten alle dem, der kæmper, mænd. I Game of Thrones er halvdelen mænd, og halvdelen er kvinder,-  siger lektor Rikke Schubart, der forsker i medievidenskab på Syddansk Universitet.

Rikke Schubart mener, at en af grundene til seriens popularitet er, at så mange vigtige karakterer er kvinder. Serien taler nemlig både til kvinder og til mænd og behandler begge køn lige.

- George RR Martin (forfatteren, red.) har fra begyndelsen sagt, at han er feminist. Han tænker, at kvinder har ret til og er ivrige efter at lede og have indflydelse. Så i hans univers vil kvinderne gerne bestemme det samme som mændene,-  siger Rikke Schubart.

Læs også på Videnskab.dk: De hvide tænder har en pris

 

Men det er ikke altid let, for Game of Thrones foregår i et mandsdomineret middelalder-samfund.

Derfor må flere af seriens damer kæmpe deres kamp fra kulisserne, som manipulerende støtter til seriens mandlige karakterer. For eksempel arbejder Melissandre på at gøre Stannis Baratheon til konge, og Cersei Lannister støtter sine sønner i at bestige Jerntronen.

- Kvindekaraktererne, vi ser, er meget aktive, og de har nogle livsprojekter og nogle mål. Det er dog sværere for dem, fordi de er kvinder, og det er et mandsdomineret samfund. Den handlekraft er spændende,-  mener Rikke Schubart.

- Martin sætter sig for at lave en realistisk verden, og derfor bliver kårene hårdere for kvinderne. Det giver nogle mere interessante kvindekarakterer, fordi de skal kæmpe hårdere. En karakter, der har det svært, bliver nemlig ofte mere spændende,-  forklarer hun.

Læs også på Videnskab.dk: Er sex-orgasmer sundere end onani?

 

Men selvom Game of Thrones byder på både handlekraftige og stærke mænd og kvinder, har serien også været anklaget for at være kvindeundertrykkende, fordi den ikke er bleg for at vise voldtægter og masser af nøgne kvindekroppe.

- Der er forskellige holdninger til, om Game of Thrones er en positiv rollemodel for kvinder. Der er dem, der mener, at den støtter kvinder, og dem, der mener, at den undertrykker kvinder. Den ambivalens er central for Game of Thrones: på det punkt skiller serien vandene. Vold og sex splitter folk,-  siger Rikke Schubart.

Rikke Schubart selv mener, at seriens kvinder er positive rollemodeller, mens bogens anden forfatter, Anne Gjelsvik, synes, serien seksualiserer kvinder på grund af dens fokus på sex og vold.

 

Andre artikler på Videnskab.dk:

Juice og smoothie: Går vitaminerne tabt i blenderen og frugtpresseren?Læs også

 

Din farmors telefonbrug kan forudsige dine Facebook-vaner

 

Hvor lang tid kan man undlade at gå til tandlæge?

 

12 kommentarer
Vis kommentarer