Lille møl kan styre en robotbil med sin lugtesans

Forskere har brugt et møl som chauffør i en lille robotbil. Robotforskere vil bruge møllets lugtesans til at udvikle avancerede lugtesystemer i robotter

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Hvis man skal kæde et dyr sammen med eftersøgningsopgaver, der kræver en god lugtesans, såsom jagt efter stoffer, eksplosiver eller ofre for katastrofer, vil de fleste nok tænke på en hund.

Men nu tyder det på, at hunden var fået konkurrence fra et af insektrigets små dyr.

Det er nemlig lykkedes en gruppe forskere at lade et silkeorme-møl køre en lugtdreven robotbil. Det skriver sciencemag.org ifølge Videnskab.dk.

Læs mere hos Videnskab.dk: Derfor kan møl ikke slås ihjel.

Møl bruger sin lugtesans som kompas
Møllet er fasttøjret i et lillebitte cockpit, således at dets ben kan bevæge sig frit henover en bold, der holdes oppe af luft. Ved hjælp af optiske sensorer følger robotbilen boldens bevægelse og kører i samme retning. Med sine duftfølsomme antenner opfanger møllet en lugt placeret ved bilens mål og vil således gå mod denne, hvilket får robotbilen til at køre i samme retning.

Du kan se en video med møllet i robotbilen hos Videnskab.dk.

Ud af syv forsøg med syv forskellige møl-chauffører lykkedes det hver gang insekterne at køre robotbilen hen imod det duftende mål på næsten lige så fin vis som ti andre silkeorme-møl, der kunne gå frit på jorden henimod lugten.

Læs mere hos Videnskab.dk: Hvorfor udløser lugte minder?

Robotingeniører kan få gavn af møllets lugtesans
Forskerne bag forsøget håber, at deres resultater kan hjælpe robotingeniører med bedre at integrere biologisk inspirerede lugtsystemer i deres robotter.

Måske kan robotbilen - og møllenes evne til at genkende lugte - endda forbedres, så møl fremover kan bidrage til eftersøgningsopgaver, der oprindeligt har været varetaget af større dyr.

Andre historier på Videnskab.dk

De største begivenheder i rummet i 2017.

Alzheimer: Behandling med lys gav forbløffende resultater