Liv i rummet spreder sig som en epidemi

Livet kan sprede sig rundt i galaksen som en virusepidemi, der smitter flere og flere planeter, mener en gruppe fysikere. En spændende og ikke usandsynlig tanke, mener danske forskere

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Du har måske set Hollywood-film, hvor en virus først indtager Afrika, så Europa og så resten af verden. Noget lignende kan måske være i gang med at ske ude i universet - i stedet for en virus, er det bare livet, der spreder sig, argumenterer forskere bag ny matematisk model.

Fra hver planet, hvor livet finder rodfæste, vil det via meteorer kunne sprede sig i alle retninger til naboplaneterne, skriver Videnskab.dk:

Der vil i princippet kunne opstå bobler eller klynger af planeter med liv rundt om i vores galakse, argumenterer forskerne bag den nye forskningsartikel.

- Livet kan sprede sig fra værtsstjerne til værtsstjerne i et mønster lig et epidemiudbrud. På en måde vil Mælkevejsgalaksen blive inficeret med lommer af liv, siger Abraham Loeb, professor på Harvard University og en af forfatterne bag den nye forskningsartikel.

Hvis det er tilfældet, skal vi kigge mod vores naboplaneter, hvis vi ønsker at finde liv på andre planeter, siger den anden del af forskerduoen, Henry Lin.

Læs mere på Videnskab.dk: Liv i rummet: Hvad skal der til for at få kontakt?

- Hvis du har en virus, er du også ret sikker på, at en af dine naboer også vil have den virus. Hvis Jorden har spredt liv eller modtaget det, er der også god chance for, at en af de omkringliggende naboer vil have tegn på liv, siger Henry Lin, hovedforfatter til forskningsartiklen og forsker på Harvard University.

Den nye matematiske model tager udgangspunkt i den videnskabelige teori Panspermia, der hævder, at livet er blevet transporteret og plantet på Jorden via meteornedslag, og at livet vil kunne sprede sig til alle sider via meteorer.

Ved at indsætte præmisserne i en matematisk model kan forskerne bag den nye forskning se, at livet så vil sprede sig i et mønster, der minder om det, man ser ved et virusudbrud. Det vil sprede sig som bobler, der vokser til hver side og lapper ind over hinanden, skriver forskerne bag den nye forskningsartikel.

Læs mere på Videnskab.dk: Rygte: Knogle fra alien fundet på Mars:

Når en meteor rammer en planet med stor nok kraft, vil det kunne sende mindre stykker af meteoren og af planeten ud i verdensrummet. På den måde vil livet kunne blive sået fra planet til planet, siger professor i astrobiologi Kai Finster fra Aarhus Universitet.

- Et meteornedslag vil i princippet kunne producere andre himmellegemer, som på grund af energien i nedslaget får så meget fart på, at de kan forlade planetens tyngdefelt igen uden at brænde op i atmosfæren og derefter bliver fanget ind af tyngdefelten af en naboplanet. Derefter skal himmellegemet kunne komme ind i naboplanetens atmosfære uden at brænde op, siger Kai Finster.

Sådanne store nedslag har muligvis fundet sted på Jorden for flere milliarder år siden.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvad gør en planet beboelig?

Evolutionsbiolog: Intelligente rumvæsner må eksistere:

For flere spændende artikler om ny forskning tilmeld dig Videnskab.dk’s nyhedsbrev her: