LIVE-TV: Nu testes Mars-rumskib

Nyt rumskib: Orion-projektet, der skal flyve mennesker til Mars, testes i dag

NASA's Orion rumkapsel er designet til at flyve mennesker til Mars. Her ses hele raketten kort før dagens opsendelse, d. 24. november 2014. (Foto: NASA/Kim Shiflett)
NASA's Orion rumkapsel er designet til at flyve mennesker til Mars. Her ses hele raketten kort før dagens opsendelse, d. 24. november 2014. (Foto: NASA/Kim Shiflett)
Følg Videnskab

Opdatering: Opsendelsen er udskudt flere gange på grund af blæsevejr.

Tusinder af investorer holder i dag øje med Cape Canaveral Air Force Station i Florida i USA, hvor grænserne mellem science fiction og virkelighed endnu engang mindskes.

Her har et erfarent hold af forskere, der har arbejdet sammen i flere årtier, skabt en rumfartøj, der skal fragte mennesker til Mars.

I dag testes rumkapslen Orion, der skal forberedes til at flyve mennesker ud, hvor ingen mennesker har været før. Der sker med en affyring fra rumstationen i Florida og en rejse to gange rundt om Jorden.

- Vi er i dag vidne til NASA’s første skridt i en meget ambitiøs plan om at komme langt ud i solsystemet, siger astrofysiker Michael Linden-Vørlne til Ekstra Bladet.

Som 'The Blues Brothers'
Mennesket har holdt sig forholdsvis tæt til Jorden siden Apollo-missionerne i 60’erne og 70’erne, hvor man sendte astronauter til månen.

Derfor føles fremtidsprojektet Orion som en tur tilbage i tiden for rumentusiaster.

- Jeg har det som 'The Blues Brothers'... Vi er ved at samle bandet igen, sagde lederen af NASA's Kenney Space Center, Bob Cabana, under en tale ved Orions affyringsrampe onsdag.

I stedet for at arbejde med rumstationer tæt ved Jorden, og mennesker til månen, arbejder man nu på at komme videre ud i rummet, forklarer Michael Linden-Vørlne.

- Det her er konkrete planer om bemandede missioner til en asteroide og til Mars med et helt nyt rumskib og en helt ny løfteraket, siger astrofysikeren.

NASA beskriver dagens test. (Foto: NASA)
NASA beskriver dagens test. (Foto: NASA)

180 milliarder
I første omgang skal rumkapslen testes. Den kan have fire mand om bord, men sendes i dag op på en test-tur ubemandet. I 2017/18 er planen så at teste den nye løfteraket, der skal sparke en bemandet rumkapsel ud til en asteroide i 2025.

- Når alt er testet er planen at sende mennesker til Mars i midten af 2030’erne.

- Hvornår bor der 100 mennesker på Mars?

- Vi er nødt til at væbne os med tålmodighed… Men jeg vil mene, at der bor 100 mennesker på Mars om 50 år, siger Michael Linden-Vørlne.

Orion opsendes i dag klokken 13.05 dansk tid, men det kræver at teknikken er på plads og at vejret tillader det. Indtil videre går alt efter planen, lyder det fra NASA.

Projektet forventes at have kostet omkring 180 milliarder kroner inden udgangen af dette årti.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+