Løber London Marathon i vægtløs tilstand

Tim Peake har været astronaut på Den Internationale Rumstation i 131 dage, og i dag løber han maraton i rummet

Her kan du se Tim Peake løbe på Den Internationale, ISS. (Video: AP)

Se video af Tim Peake i klippet herover artiklen

Flere tusinde mennesker løber i dag Londons gader tynde i en lidt over 42 kilometer lang strækning. London Marathon bliver nemlig afholdt i den britiske hovedstad denne søndag, men en enkelt løbers tur skiller sig alligevel lidt ud fra de andres, selv om strækningen er planlagt på forhånd.

Ruten kommer nemlig også til at blive løbet 400 kilometer over jorden.

'Men hvordan kan det dog lade sig gøre?', kunne man måske finde på at spørge.

Jo, det kan det, fordi den britiske ESA-astronaut Tim Peake vil løbe ruten på samme tidspunkt på en løbebånd i Den Internationale Rumstation, ISS, der kredser rundt om jorden med 28.800 kilometer i timen.

Løbet startede klokken 11 dansk tid søndag.

OPDATERING KLOKKEN 14.45: Tim Peake færdiggjorde løbet i tiden tre timer, 35 minutter og 21 sekunder.

Spændt fast i elastikker
Der er dog det problem, at alt i rummet er vægtløst, hvilket gør det svært at løbe på et bånd, fordi man hele tiden svæver væk fra det.

Alle astronauter i rummet skal løbe- og styrketræne for ikke at miste for meget muskelmasse, men især Tim Peake har været flittig på løbebåndet i de mere end 18 uger, han har befundet sig på ISS.

- Det sværeste har dog været at vænne mig til at blive spændt fast. Det er som at løbe med en irriterende rygsæk på, hvor man kan mærke den omkring sine skuldre og hofter, siger astronauten til det engelske medie The Guardian nogle dage inden løbets start.

Selerne er en slags store elastikker, som fastholder astronauten til løbebåndet. Når han så løber maratonet i dag vil han have en skærm foran sig, som viser ruten i London. På den måde vil det for Tim Peak på en måde føles, som om han faktisk befinder sig i de engelske gader.

- Jeg glæder mig faktisk mest til, at jeg stadig kan kommunikere med jer nede på jorden. Jeg kommer til at løbe med min ipad foran mig, så jeg kan se mig selv løbe gennem Londons gader, siger Tim Peak til den europæiske rumorganisation, ESA, inden løbet.

Artiklen fortsætter under billedet:

Sådan ser det ud, når man løber i rummet. Her er det ESA-astronauten Samantha Cristoforetti, der løber. Hun var i rummet i 199 dage og 16 timer fra november 2014 til midt i 2015. Hun er den europæer, der har været længst i rummet på en enkeltstående mission (Foto: ESA)
Sådan ser det ud, når man løber i rummet. Her er det ESA-astronauten Samantha Cristoforetti, der løber. Hun var i rummet i 199 dage og 16 timer fra november 2014 til midt i 2015. Hun er den europæer, der har været længst i rummet på en enkeltstående mission (Foto: ESA)
 

Monopol på toilettet
Det er ikke kun selerne, der gør løbeturen i rummet anderledes end den, der foregår på jorden.

Hvis Tim Peake for eksempel begynder at svede, kan han ikke lige åbne et vindue for at få frisk luft. Han kan faktisk ikke en gang se udenfor, for der er ingen vinduer i det lokale, hvor han løber. Han kan heller ikke køle sig selv ned med koldt vand. Til gengæld har han og kollegerne i rummet sørget for at hægte vandflasker på siden af væggen i ISS med velcrobånd, så han hele tiden kan få noget at drikke.

Desuden har han fået eneret på det toilet, der ligger ved siden af i tilfælde af, at han skulle blive ramt af løbemave.

Tim Peake er den anden astronaut, der løber et maraton i rummet. I 2007 løb Sunita Williams Boston Marathon på ISS i tiden fire timer og 24 minutter.

1 af 2 Tim Peake har befundet sig på den Internationale Rumstation i mere end fire måneder (Foto: ESA/NASA)
2 af 2 (Foto: (Foto: ESA/NASA/AP)
2 kommentarer
Vis kommentarer