Lys og proteiner gjorde bange mus til vilde krigere

Sky og ydmyge mus kan forvandles til dominante supermus på et øjeblik, hvis man stimulerer deres hjerner med en blanding af lys og proteiner, viser forskning.

Følg Videnskab

Ved hjælp af proteiner og lys kan man forvandle sky og ydmyge mus til aggressive krigere, der næsten altid vinder i en kamp om dominans.

Det fortæller kinesiske forskere i et nyt studie ifølge Videnskab.dk, hvor du også kan se en video af de aggressive ’supermus’:

Forskerne stimulerede direkte musenes hjerner med lys og proteiner i et område, der er forbundet med anstrengelser og social dominans.

Og effekten kom med det samme, da de forhenværende tabermus øjeblikkeligt skubbede næsten alle deres modstandere af banen.

Læs mere på Videnskab.dk: Pas på: Her er turistlandene med flest bakterier

Flyt dig - jeg skal forbi!

Forskerne målte musenes dominans ved at putte dem ind i et rør, hvor de ikke kunne komme forbi hinanden og var nødt til enten at skubbe eller gå baglæns.

Vinderne i denne prøve var generelt ikke stærkere end taberne, de var ganske enkelt mere vedholdende og aggressive, fortæller de kinesiske forskere.

Mus er sociale dyr, og hannerne afgør rangordenen ved hjælp af aggressiv opførsel.

Derfor er det heller ikke unaturligt, at musene afgør hvem der bestemmer ved at kæmpe om, hvem der skal vige for den anden.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere undres: Hvorfor skaber dette billede ubehag?

Sejren startede en ’vinder-effekt’

Hvis du selv er lidt af en Gummi-Tarzan og overvejer et smut til Kina, så kan det godt være, du bliver skuffet.

Musehjerner er meget lig menneskehjerner på visse områder, men det er nok lidt usandsynligt, at den gennemsnitlige person kan forvandles til Mike Tyson ved hjælp af lidt lys og proteiner, mener forskerne.

De lægger dog stor vægt på, at det kun var nogle af musene, der vendte tilbage til deres tidligere rangorden, mens andre mus holdt fast i deres nye dominante position.

Forskerne forklarer resultatet med det, de kalder ’vinder-effekten’ - at en sejr kan føre til flere, og dermed ændre musens sociale position.

Andre artikler på Videnskab.dk

Bliver man fuld af at hælde vin i sovsen?

Vildt! Sådan kan alt liv på Jorden udslettes

Studier: Light-produkter gør dig ikke slankere

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+