Lysspor skal afsløre liv i rummet

Når sollys rammer planter og bakterier, som laver fotosyntese, bliver der afsat særlige spor i lyset. Det udnytter en Aarhus-forsker til at søge efter liv i rummet

(Fotp: AP)
(Fotp: AP)

Er liv i rummet en grøn marsmand – eller måske bare en grøn plante?

Hvis det sidste er tilfældet, vil det i fremtiden blive sværere for liv i rummet at gemme sig for Jordens beboere.

En gruppe forskere har nemlig udviklet en ny metode til at afsløre, om fjerne planeter kan være beboet af planter og mikroorganismer, som laver fotosyntese, skriver Videnskab.dk:
-I de senere år er flere tusinde nye planeter blevet opdaget. Men vi kan ikke besøge dem med rumskibe, ligesom vi kan med planeterne i vores eget solsystem. Så hvis der findes liv på planeterne, er vi nødt til at opdage og udforske det på stor afstand. Og det har vi udviklet en ny metode til at gøre, siger Tina Santl-Temkiv, som er postdoc ved Stellar Astrophysics Centre på Aarhus Universitet.

I den nye metode udnytter forskerne, at planter og mikroorganismer, som laver fotosyntese, indeholder særlige pigmenter.

Når disse pigmenter bliver ramt af lys, afsætter pigmenterne et særligt og genkendeligt mønster i lyset. Derfor mener forskerne, at man ved at søge efter dette mønster i rummet vil kunne opdage, om der er liv derude.

Læs mere på Videnskab.dk:
Hele verden bør debattere, om vi skal kontakte rumvæsner:

-Når vi leder efter liv i rummet, ved vi naturligvis ikke, hvad vi skal søge efter. Vi kender kun livet, som det findes her på Jorden. På Jorden er fotosyntese en måde, organismer kan høste energi på ud fra sollys, men eftersom der findes masser af andre stjerner end Solen, er det en energikilde, som findes mange andre steder i rummet. Derfor er der basis for, at organismer på andre planeter ville kunne udvikle en lignende egenskab, forklarer Tina Santl-Temkiv.

På Københavns Universitet mener lektor Rasmus Fensholt, at den nyudviklede metode giver god mening.

Han forklarer, at den nye metode bygger videre på et princip, som videnskabsfolk har brugt til at studere livet på Jorden siden 1960'erne.

-Princippet bygger på det faktum, at alle planter har en særlig signatur i forhold til, hvordan de absorberer og reflekterer lyset fra Solen. Det bruger vi til at studere vegetationen på Jorden med målinger fra satellitter i rummet. Men i den nye undersøgelse har de grundlæggende set videreudviklet princippet til at søge efter liv på andre planeter, siger lektor Rasmus Fensholt fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning.

Læs mere på Videnskab.dk:
Mælkevejen rummer muligvis tunnel til en anden verden:

Han har ikke været en del af den nye undersøgelse, men forsker selv i, hvordan man kan kortlægge vegetationen på Jorden ud fra, hvordan forskellige overflader på Jorden reflekterer og absorberer lyset fra Solen.

Når vores øjne ser lyset fra Solen, opfatter vi lyset som hvidt, men i virkeligheden indeholder lyset alle regnbuens farver.

Når lyset rammer en genstand på Jorden, vil nogle af lysets farver blive absorberet, mens andre vil blive reflekteret. Eksempelvis indeholder planter pigmentet klorofyl, som danner grundlag for fotosyntesen – og som især absorberer blåt og rødt lys.

Til gengæld absorberer klorofyl stort set ikke grønt lys; det reflekteres, og derved får planterne deres grønne farve.

-Al vegetation afgiver en unik signatur i lyset. Så man kan slå op i et bibliotek og se, hvordan alle typer af overflader på Jorden reflekterer og absorberer lyset, siger Rasmus Fensholt.

Andre artikler på Videnskab.dk:
Er Jesus et rumvæsen?:
Gymnasiepiger er porno-glade:
For flere spændende artikler om ny forskning tilmeld dig Videnskab.dk’s nyhedsbrev her: