Lyver dit barn? Det er et sundhedstegn

Mere end 80 procent af børn over fire år lyver, og det er godt, mener en professor. Han fortæller her, hvorfor det er vigtigt at kunne lyve, og hvordan børneløgne har ført til en billedteknologi, som kan afsløre løgnere.

Modelfoto: Colourbox
Modelfoto: Colourbox

Stikker dit barn dig også indimellem en løgn?

I så fald er der ifølge professor i psykologi, Kang Lee fra University of Toronto, der forsker i børns udvikling, absolut ingen grund til at bekymre sig, skriver Videnskab.dk.

- Det at lyve er en naturlig del af børns udvikling. Faktisk lyver omkring 30 procent af børnene på to år og efter 4 års-alderen lyver mere end 80 procent af alle børn,-  siger Kang Lee i sin TED Talk, som du kan se på Videnskab.dk.

Og netop børns mange løgne har inspireret Kang Lee, som i et forsøg blandt andet har undersøgt, hvor tit børn lyver, og hvor nemt eller svært det er for voksne at se, om børn lyver.

Til forsøget fik han børn til at spille et gættespil. Spillet gik ud på at gætte tallene på to kort, og børnene blev lovet en stor præmie, hvis de vandt.

Læs også på Videnskab.dk: Sprøjter sodavandsdåser mindre, hvis jeg prikker på dem?

Undervejs i spillet sagde den voksne, at han/hun var nødt til at gå, og barnet fik at vide, at det ikke måtte kigge på kortene, imens vedkommende var væk.

- Trangen til at kigge var for stor for omkring 90 procent af børnene, som altså kiggede på kortene for at øge deres chancer for at vinde. Spørgsmålet er så, om børnene, der har kigget, vil krybe til korset og sige, at de har kigget, eller om de vil lyve?-  spørger Kang Lee i sin TED Talk.

Børnene blev optaget, da de fik dette spørgsmål, og langt de fleste løj rigtigt nok.

Læs også på Videnskab.dk: Læs undrer sig efter oplevelse i Jylland: Hvad kan flyve og siger som en ged?

Kang Lee fortæller i sin TED Talk på Videnskab.dk, at der er to ingredienser, der er vigtigt for, om man er god til at lyve eller ej:

1) Den første handler om tankelæsning.

2) Den anden ingrediens er selvkontrol.

Og hvis et barn kan styre disse to ingredienser, er det positivt, mener Kang Lee.

- De børn, der er dygtige til tankelæsning og har en bedre selvkontrol, er bedre til at lyve, men disse to funktioner er også vigtige for vores generelle funktion i samfundet. Hvis man er knapt så dygtig til at håndtere disse to faktorer, kan det være kædet sammen med ADHD og autisme. Så hvis din to-årige pludselig stikker dig en løgn, skal du ikke være bange, men derimod fejre det, for det viser, at dit barn har taget et vigtigt skridt op ad udviklingsstigen,-  siger han i sin TED Talk.

Læs også på Videnskab.dk: Gør mikrobølgeovne maden mere sund?

Børn kan altså lære at lyve, fra de er cirka to år, så når de er 12 kan de være sande løgn-eksperter.

Men er de så gode til at lyve, at voksne ikke vil opdage det?

Kang Lee afspillede videoer med børn, hvor den ene halvdel løj, og den anden halvdel fortalte sandheden for en masse voksne. Resultatet var nedslående.

Ingen voksne kunne med overbevisning se, hvilke børn der løj eller fortalte sandheden. Selv ikke børnenes egne forældre var i stand til at spotte, hvornår deres børn løj.

Du kan 5 minutter og 50 sekunder inde i videoen på Videnskab.dk teste, om du kan se, hvem af de to børn i videoen, der lyver.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvorfor har nogle mennesker dårlig retningssans?

Hvad skal man gøre, hvis man lider af astma eller allergi?

Hvorfor er nogle æg så svære at pille?

15 kommentarer
Vis kommentarer