Mammut-DNA vækket til live i elefant

Det er lykkedes for en gruppe engelske forskere at splejse DNA fra fortidens gigant over dem alle – mammutten – med nutidig elefant-DNA. For første gang i over 3.000 år er mammutcellerne dermed vækket til live igen

Engelske forskere har splejset DNA fra mammutten med nutidig elefant-DNA. (Foto: colourbox)
Engelske forskere har splejset DNA fra mammutten med nutidig elefant-DNA. (Foto: colourbox)

På Harvard University har et hold forskere haft succes med at indføre mammut-DNA i en elefant-celle og dermed skabe et stabilt celle-liv baseret på mammut-gener.

Den succesfulde splejsning er, ifølge forskerne bag, det første skridt mod en fremtidig genopstandelse af mammutten.

- Det er rigtig spændende nyheder, det her. Umiddelbart fortæller det os noget om, hvordan vi i fremtiden vil kunne genoplive mammutten og andre uddøde arter, lyder det fra den danske genforsker lektor Anders Johannes Hansen fra Statens Naturhistoriske Museum.

Se en video med en verdensberømt dansk mammutforsker hos Videnskab.dk.

På Harvard University er der nu flere hold forskere i fuld gang med at arbejde på flere tusind år gamle mammut-kadavere for at få kortlagt hele mammuttens genom. Næste skridt: at rekonstruere mammutten og bringe den tilbage.

Men Anders Johannes Hansen er skeptisk over for de engelske forskeres forsøg på at genoplive fortidens mastodont:

- Personligt kan jeg ikke rigtig se idéen i at bruge ressourcer på at genoplive uddøde arter. Jeg kan ikke se, hvorfor man skulle ‘redde’ en uddød mammut, når nulevende arter dør med jævne mellemrum i dag.

Læs også hos Videnskab.dk: Nye billeder: Ukendt objekt i Østersøen er ren X-files

Helt konkret brugte forskerne en teknik, som gør det muligt at lave nogle meget specifikke ændringer i DNA og dermed udskifte nogle DNA-sektioner med andre DNA-sektioner. Med denne teknik udvalgte forskerne nogle gener, der gjorde lige netop mammutten, til hvad den var.

- Vi prioriterede de gener, der er associeret med at have en stor resistens over for kulde. Det inkluderede blandt andet mammuttens pelslag, størrelse på øret og fedtlaget. Vores forsøg med disse gener har gjort, at vi nu har en funktionel elefant-celle med mammut DNA i sig, siger professor George Church, som forsker i genetik ved Harvard University.

Læs også hos Videnskab.dk: Se billederne: 'Skjult verden' opdaget i Australien

Da resultaterne stammer fra mikroskopiske forsøg i små petriskåle i et laboratorium på Harvard University, er der ifølge Anders Johannes Hansen lang vej, til vi ser mammutten på den jyske hede.

- Det her er noget, som jeg blev spurgt om for mange år siden, og nu er vi så kommet et kæmpe skridt nærmere genoplivning af uddøde arter. Jeg vil dog sige, at der er et stykke vej endnu, så vi kommer ikke til at se mammutten lige foreløbig. Før det bliver realistisk, bliver vi nødt til at vide noget mere om 'mammutæg', og hvordan generne opfører sig i det tidlige fosterstadie. Det ville være interessant at undersøge, siger Anders Johannes Hansen.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Uddøde dyrearter kan bringes til live igen

Fotokonkurrence viser videnskabens klamme og syrede sider

77 kommentarer
Vis kommentarer