Annonce:
Annonce:

Mammuts vandretur svarede til to gange rundt om Jorden

Mammutten tilbragte det meste af sit liv på farten

Fortællingen om mammuttens 28 år lange liv stod skrevet i dens stødtænder. (Illustration: James Havens/University of Alaska Museum of the North)
Fortællingen om mammuttens 28 år lange liv stod skrevet i dens stødtænder. (Illustration: James Havens/University of Alaska Museum of the North)
Annonce:
Følg Videnskab

Efterhånden som gletsjerne i verdens nordlige egne smelter, dukker der flere og flere velbevarede dyre-eksemplarer fra istiden op.

I dette tilfælde er det en så velbevaret mammut, at forskere i et nyt studie har kunnet kortlægge dens dagligdag, og hvor den befandt sig på bestemte tidspunkter i dens liv, helt ned til specifikke uger.

Det skriver ScienceAlert ifølge Videnskab.dk. https://videnskab.dk/naturvidenskab/denne-mammut-gik-saa-langt-at-den-kunne-vaere-naaet-to-gange-rundt-om-jorden

Mammutten, som viser sig at være en han, levede i Alaska for mere end 17.000 år siden, hvor den, ligesom hanelefanter i dag, tilbragte det meste af sit liv alene og på farten.

Læs mere på Videnskab.dk: '​Fuldstændig spektakulært': 1,2 millioner år gammelt mammut-DNA kortlagt

Det var fra mammuttens 1,7 meter lange stødtænder, at forskerne kunne udlede adskillige detaljer om dens liv.

Annonce:

- Fra øjeblikket, de bliver født, til den dag, de dør, har de en dagbog, som er skrevet i deres stødtænder, fortæller palæontolog Pat Druckenmiller til ScienceAlert ifølge Videnskab.dk.

- Det er ikke tit, at Moder Jord giver os så belejlige og livslange optegnelser af et individs liv.

Som mammutten blev ældre og voksede sig større, satte dens omgivelser og kost sig permanente spor i dens stødtænder, i form af atomer med helt specifikke signaturer. Forskerne analyserede omtrent 340.000 af disse.

De yderste ti centimeter af stødtanden viser, at mammutten tilbragte det første år af sit liv på samme sted, ved Yukon-flodens afvandingsområde i det indre Alaska.

Læs mere på Videnskab.dk: Kan genoplivning af mammutten bremse global opvarmning?

De næste 75 centimeter af stødtanden viser, at mammutten fra toårsalderen og frem, til den blev 16 år, bevægede sig over et lidt større område, sammen med sin flok.

Som voksen og moden han brød den til sidst væk fra flokken og begyndte at strejfe vidt omkring.

Annonce:

- Det står ikke helt klart, om den var en sæsonpræget vandrer, men den fik tilbagelagt nogle seriøse kilometer, fortæller studiets førsteforfatter Matthew Wooller til ScienceAlert ifølge Videnskab.dk.

- Den besøgte mange steder i Alaska i løbet af sit liv, hvilket er ret utroligt når man tænker på, hvor stort et område det er.

Analyserne viser, at mammutten tilbragte de sidste år af sit liv i det nordlige Alaska, hvor det lader til, at den døde sult.

Her blev dens krop opslugt af omgivelserne, indtil den blev udgravet 17.000 år senere.

 

Andre artikler på Videnskab.dk

Forskere genskaber aktivitet i 28.000 år gamle mammutceller

Hvornår kommer den næste istid?

Knurhår fra istiden: Perfekt bevaret løveunge er 28.000 år gammel

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Engell:

Annonce:
Fra i dag skal hun kaldes for Sylteminister
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: