Mars-robot tager selfie fra gigantisk sandstorm

Mars-robotten Curiosity skal overleve en ekstrem sandstorm, der har indhyllet en fjerdedel af Mars i støv

Mars-robotten Curiosity har fotograferet sig selv, imens en gigantisk støvstorm lurer i baggrunden. (Foto: NASA / JPL-Caltech / MSSS / Kevin M. Gill (CC BY 2.0) )
Mars-robotten Curiosity har fotograferet sig selv, imens en gigantisk støvstorm lurer i baggrunden. (Foto: NASA / JPL-Caltech / MSSS / Kevin M. Gill (CC BY 2.0) )
Følg Videnskab

Robotten Curiosity er havnet i lidt af et stormvejr. Den sandstorm, der i øjeblikket raser på den røde planet, bliver af NASA beskrevet som 'en af de mest intense, man nogensinde har observeret.'

Midt i uvejret har Curiosity formået at tage en selfie. Billedet er taget med Curiositys kameraarm, Mars Hand Lens Imager, der vel nok er verdens dyreste selfiepind. Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se flere flotte Mars-fotos. https://videnskab.dk/teknologi-innovation/curiosity-tager-selfie-fra-voldsom-sandstorm

Hvis man ser godt efter på billedet, kan man se et lille borehul i stenen ved siden af Curiosity.

Robotten er nemlig gået i gang med at foretage nye boreprøver, efter tekniske problemer tvang den til at holde en pause på mere end et år.Tidligere i juni fandt Curiosity organiske molekyler i en af de nye boreprøver. Det kan være et tegn på liv på den røde planet.

Læs mere på Videnskab.dk: Top 10: Curiositys bedste billeder fra Mars

Sandstormen er stor nok til at dække en fjerdedel af planeten. Det svarer til 41 millioner kvadratkilometer eller hele Nordamerika og Rusland til sammen.

På den anden side af Mars, hvor Curiosity's tvillingebror, Opportunity, holder til, er sandstormen så voldsom, at den har blokeret for Solens lys.

Det ser altså sort ud for Opportunity, der kører på solenergi, og som har været i dvaletilstand siden 10. juni i år. Ifølge lederen for Opportunity-missionen, Steve Squyres, er sandstormen den værste, robotten nogensinde har oplevet. Det fortæller han i et blogindlæg hos Planetary Society.

'Vi gør, hvad vi kan, krydser fingre og håber på det bedste,' siger missionslederen, der er planetolog ved Cornell University i staten New York.Curiosity er bedre udrustet end sin tvilling til at klare mørket. Curiosity kører nemlig på atomkraft fra et stykke plutonium, som den har med på Mars.

Læs mere på Videnskab.dk: Mystisk sten dukket op på Mars

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Forskere håber på at udnytte situationen til at studere, hvordan storme opstår og spreder sig på Mars.

Det er nemlig ikke hver dag, chancen byder sig. Sidste gang, der rasede en lignende storm på Mars, var i 2007, da hverken Curiosity eller Opportunity var på pletten.

Udover de to robotter skal tre satellitter i omløb om planeten hjælpe med at kaste lys over vejrfænomenet.

Andre artikler på Videnskab.dk

Hvorfor ser du en kvinde i dette billede fra Mars?

Evolutionsbiolog: Intelligente rumvæsener må eksistere

Udslukt supervulkan spottet på Mars

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?