Menneskets slægtninge blev spist af fortidens hyæner

En 500.000 år gammel benknogle bærer tydelige mærker efter at være blevet bidt i

Foto: WikiCommons
Foto: WikiCommons

Tandmærker på en benknogle fra en hominide, som er en forhistorisk menneskeslægtning, viser, at vedkommende led en makaber skæbne. Mærkerne stammer nemlig fra et stort rovdyr, sandsynligvis en uddød hyæne-art, som gnavede i benknoglen for omkring 500.000 år siden, skriver livescience.com ifølge Videnskab.dk.
Det nye studie er publiceret i tidsskriftet PLOS ONE.

Læs mere på Videnskab.dk: Hunde og hyæner er ikke i familie – hvorfor har de så det samme gebis?

Det er uvidst, om tandmærkerne stammer fra jagt eller om hyænen har været ådselsædende. Men det ville ikke være overraskende, hvis et stort rovdyr har jagtet hominiderne:

- I løbet af denne periode, var det naturligt for forhistoriske mennesker at kæmpe om plads og ressourser med store rovdyr, som beboede mange af de samme områder, siger Camille Daujeard, som forsker ved Afdelingen for Forhistorie på det Naturhistoriske Museum i Frankrig og er hovedforfatter på studiet, til livescience.com

Læs mere på Videnskab.dk: Forhistorisk kæmpekrokodille sår tvivl om masseudryddelse

Andre rovdyr end hyænen kan også have levet af de forhistoriske mennesker, ligesom hominiderne sandsynligvis har jagtet rovdyrene, siger forskerne bag studiet.

- Vi ved, at hominiderne var ret dygtige til at nedslagte store flokdyr, til at afholde store rovdyr fra deres levesteder og endda af og til jage eller udnytte dem, siger Camille Daujeard til livescience.com

Andre artikler på Videnskab.dk:

Autisme kan måske forhindres ved tidlig behandling af spædbørn
Vikingerne nåede længere ind i England end hidtil antaget
Forskere udvikler sød yoghurt uden tilsat sukker

9 kommentarer
Vis kommentarer