Mens du flyder på sofaen: Hvorfor har ungen så meget energi?

Når vi voksne kommer fra arbejde, indtager vi sofaen og slapper af. Børn kan til gengæld være aktive hele dagen. Hvorfor er der så stor forskel, og hvor kommer al børnenes energi fra?

Foto: Per Folkver/Polfoto
Foto: Per Folkver/Polfoto

Det er mørkt og sjappet. Klokken er 16.30, og du og lille Bertil på fire år er på vej hjem efter en lang dag på arbejde og i børnehave.

- Vil du ikke op og sidde på cyklen, lille skat. Du må da være dødtræt?

- Nej. Vi skal løbe, mor!

Hvor i alverden får han energien fra, tænker du måske. Det samme har Videnskab.dk-læser, Anja Tougaard Hansen tænkt over. Hun har skrevet til Spørg Videnskaben for at få svar på spørgsmålet:

'Hvorfor har børn så meget energi i forhold til voksne, burde det ikke være omvendt? Hvad skal børnene bruge al den energi til, og hvor stammer den fra?'

Læs mere på Videnskab.dk: Bevægelse gjorde børn 35 procent bedre til matematik

Videnskab.dk har ladet spørgsmålet gå videre til to forskere fra Syddansk Universitet, som har forsket i netop børns bevægelse, og en lektor i psykologi, som har undersøgt betydningen af bevægelse for børns psykologiske udvikling.

Det skal vise sig at være sværere end som så at få et klart svar på Anja Tougaard Hansens spørgsmål.

Børn er som hundehvalpe
Professor på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, Lars Bo Andersen og hans kollega Karsten Froberg fra samme institut, har undersøgt børns bevægelsesmønstre i forskellige aldre.

Læs mere på Videnskab.dk: Børn skal lege sig klogere i skolen

Anja Tougaard Hansen har ifølge de to helt ret i sine observationer. Børn har mere energi end voksne og bevæger sig generelt mere.

Det har man simpelthen målinger, der viser.

- Man kan konstatere, at de totalt set bevæger sig mere end voksne. Og vi kan også se, at børns bevægelsesmønstre er meget anderledes end voksnes og mere spontane jo yngre, de er. Lidt ligesom for eksempel en hundehvalp. De tumler mere rundt, men hvorfor, det ved jeg simpelthen ikke, siger Lars Bo Andersen.

De målinger, forskerne på SDU har lavet, viser, at børns bevægelse ændrer sig op gennem barndommen. De seksårige er mere aktive end de niårige, og de niårige bevæger sig mere end de 13årige. Drenge bevæger sig generelt mere end piger.

På trods af at der ikke findes noget forskning i, hvorfor der er denne forskel i bevægemønstre, tør lektor Karsten Froberg godt komme med et bud.

- Når vi ser på træthedsbarometre, så skal børn længere op på barometeret end voksne, før de begynder at danne mælkesyre i musklerne og bliver trætte. I forhold til deres størrelse har de måske flere energistationer i cellerne, så energien hurtigere kan komme ud i cellerne. Børn bliver heller ikke udmattede på samme måde. De er hurtigere til at restituere. De kan være meget aktive, og så tager de en lille pause, og så er de klar igen, forklarer han.

Læs mere på Videnskab.dk: Kropssprog kan gøre dig bedre til dit job

Børn kommunikerer med kroppen
Ud over at bevægelse er den del af den barnelige spontanitet, er den også en vigtig del af børns samspil og kommunikation, fortæller cand. psych. og ph.d. ved University College i Bergen Hanne Værum Sørensen.

- Små børn bruger kroppen mere end voksne, når de er i samspil med andre. Der er kroppen vigtig. Børn bruger kropssproget som en del af legen og som supplement til det verbale sprog og som en måde at dyrke venskaber på. Man oplever at mestre noget gennem kroppen. For eksempel når man lærer at gå og løbe og cykle, siger hun.

Hun forklarer, at bevægelse er et vigtigt element i udviklingen af både krop og psyke. Blandt andet findes der teorier om, at bevægelse er med til at modne centralnervesystemet.

- Som barn skal kroppen bruges og trænes for at udvikle sig. Når skolen stiller krav om koncentration og ro, og når vi bliver ældre, begynder de fleste af os at engagere os i stillesiddende aktiviteter, som udvikler vores intellekt, påpeger hun.

Læs mere om, hvordan hjerneaktivitet ikke kræver ret meget energi, på Videnskab.dk.

 

Andre artikler på Videnskab.dk:

Gnuens fortidsfætter kunne lave brummelyde med indbygget vuvuzela

Danske vikingers orme gør os klogere på lungesygdomme

Når du taber håret, bliver det til hud