Mere fuglefløjt og færre hvepse – her er de gode ting ved møgvejret

Sommeren har indtil videre ikke imponeret på vejrfronten. Men der er masser af andre ting at glæde sig over – eksempelvis bliver der flere fugleunger og dermed mere fuglesang i 2016 pga. det dårlige vejr i år

Vi kommer til at se langt færre hvepse ved dårligt forår og sommer. (Arkivfoto: POLFOTO)
Vi kommer til at se langt færre hvepse ved dårligt forår og sommer. (Arkivfoto: POLFOTO)

Gamle, slidte mundheld har det med at overleve, fordi de i bund og grund er sande. Det gælder også ordsproget 'intet er så skidt, at det ikke er godt for noget'.

Selv ved det møgvejr, vi har haft hele foråret og begyndelsen af sommeren, kan man finde gavnlige effekter, hvis man leder grundigt nok.

Men dér er faktisk positive ting at komme efter ved det kolde, våde og blæsende vejr. Her kommer de første tre – læs de sidste fire, om bl.a. allergi og hudkræft, hos Videnskab.dk.

1. fordel: 90% færre hvepse
Det første punkt, vi kan fejre, handler om gedehams. Vi får med garanti ikke særlig mange hvepse i år, fortæller Morten D. D. Hansen, som er naturvejleder og museumsinspektør ved Naturhistorisk Museum i Aarhus.

- Hvepse skal skaffe kød til deres larver, for larver skal have protein. Hvepsene er ude at samle byttedyr – altså alle mulige småinsekter, og når det er sådan et vejr som i dag, så flyver de bare ingen steder. Det vil sige, at udviklingen af hvepseboene går enormt langsomt.

Han forventer, at antallet af hvepse i år blot bliver 10 procent af, hvad det var i 2014, der var et år med mange af de hårdtstikkende insekter.

Læs også hos Videnskab.dk: Isbjerg har vendt bunden i vejret: Se de fantastiske billeder af ’krystalpaladset’

2. fordel: Mere fuglefløjt i 2016
Det våde vejr betyder formentlig også, at vi kan nyde mere fuglesang næste forår:

- Hvis det er knastørt, er der ikke nogen regnorme helt oppe under græsmåtten. De er langt nede i jorden, og så kan solsorten ikke finde dem, og så er der sult, siger naturvejlederen.

Regnorme kommer som bekendt op til overfladen, når det regner, så den megen regn gør det nemt for solsorte og stære at få fat i føde, og så øges bestanden. Derfor vil flere fugle slutte sig til det kvidrende kor, når ungerne bliver kønsmodne og begynder at synge næste forår.

- Stære får mange unger, fordi der er stankelbenslarver, og solsorte får mange unger, fordi der er mange regnorme. Så vi får måske lidt ekstra meget solsortesang næste forår.

Læs også hos Videnskab.dk: Så meget sex dyrkede sultan for at få over 1.000 børn

3. fordel: De giftige, grønne alger forsvinder fra stranden
Vi danskere kan også godt lide at tilbringe sommeren på stranden, men det kan hurtigt blive en ubehagelig oplevelse, hvis vandet er fyldt med giftige blågrønalger.

Heldigvis vokser algerne ikke så hurtigt i koldt og blæsende vejr, så vi slipper formentlig for de fleste af dem denne sommer, siger Øjvind Moestrup, professor ved Københavns Universitet.

- Algerne kan heller ikke lide det her møgvejr. Jeg var lige inde at kigge på satellitbilleder for at se, hvordan det ser ud i Østersøen, og der er ikke skyggen af alger i øjeblikket. Hvis det her vejr med kulde og blæst bliver ved, så kommer der heller ikke nogen.

Andre artikler også hos Videnskab.dk:

Endelig noget at glæde sig over: Ugens positive forskningsnyheder

Savannens smukkeste vilddyr fanget af skjult kamera

4 kommentarer
Vis kommentarer