Millioner af enorme termitboer opdaget i Brasilien

Rydning af skov i Brasilien har afsløret millioner af termitboer, der er så store, at de kan ses fra rummet

De dækker et område på størrelse med Storbritannien, der er cirka 200 millioner af dem, de kan ses fra rummet, og stort set ingen ved, at de er der.

Termitboer i Brasilien er nu blevet tegnet ind på landkortet, efter forskere har sat fokus på en stor gruppe 'høje', som har været godt skjult af såkaldt Caatinga-skov.

Det skriver Science Alert ifølge Videnskab.dk

Højene, som egentlig er termitboer, er cirka 2,5 meter høje og 9 meter i bredden, og der er millioner og atter millioner af dem i samme område.

Det var i 1980'erne, at biologen Roy Funch for første gang fandt frem til dem, efter skovrydning havde afsløret, at der faktisk var en del af de mærkelige høje, som lokale havde set, men ikke lagt meget tanke i.

Læs mere på Videnskab.dk: Se 'verdens grimmeste insekter'

- For mange var de der bare – naturlige formationer skabt af Gud, som altid havde været der. I den ufrugtbare, tørre region med kvægavl og små landbrug var der ikke meget tid til at spekulere over dem,-  siger Roy Funch, der er biolog på Universidade Estadual de Feira de Santana i Brasilien, til Science Alert.

I 2005 lavede Roy Funch så nogle beregninger og anslog, at der var 90 millioner termitboer i området, men det er nu blevet opjusteret til 200 millioner termitboer.

Læs mere på Videnskab.dk: Pokkers: Penis falder af efter sex

Det svarer til lige så mange kubikmeter jord, som der kan være i 4.000 Giza-pyramider.

I en ny artikel anslår Roy Funch med tre andre forskere, at højene blev 'bygget' af termitterne for mellem 690 og 3.820 år siden, hvilket gør det til nogle af de ældste på Jorden.

Flere artikler på Videnskab.dk:

Så meget sex dyrkede sultan for at få over 1.000 børn

Se det, før du tror det: Fisk æder fugl i luften

Sådan ved du, det er ægte kærlighed