Modige forskere kørte ind i krigsområde for at tale med IS-krigere

Krigere var på vej i kamp om den irakiske by Mosul, da forskere fik dem i tale.

Det er ikke altid lutter lagkage at forske. Især ikke, når emnet er IS-krigere. I et nyt studie har forskere rejst ind i krigszonen for at få krigerne til at fortælle, hvorfor de er gået i krig for IS.

Og det er ikke rationelle, egoistiske årsager, der har fået dem til at risikere liv og lemmer, viser svarene. Det skriver Videnskab.dk.

 

- Fjendens militære styrke betød overraskende lidt for krigernes motivation til at kaste sig ind i krigen og ofre sig selv og familien,-  siger Scott Atran, der er seniorforfatter til den nye forskningsartikel, ved en pressekonference holdt af tidsskriftet Nature.

- Til gengæld var det troen på egen sag i forhold til modstanderens, der var den afgørende faktor,-  fortsætter Scott Atran, adjungeret professor i psykologi på University of Michigan.

Forskningsartiklen er lige blevet udgivet i tidsskriftet Nature Human Behaviour.

Læs også på Videnskab.dk: Nazisterne trodsede racelov og massevoldtog jødiske kvinder

 

Forskning fra frontlinjen

I undersøgelsen formåede forskerne at få en aftale med politiske og militære ledere om at besøge flere grupper af krigere, der var ved frontlinjen mod IS (Islamisk Stat) i kampen om byen Mosul i det nordlige Irak.

Forskerne forsøgte at holde sig under radaren ved at køre mod frontlinjen i en gammel, nedslidt bil uden følge af en militærkonvoj og uden våben ombord.

Da forskerne kom til frontlinjen hos alliancen mod IS, interviewede de krigere, der var på vej i krig eller lige havde været i krig mod IS, og de fik også lov til at snakke med tilfangetagne IS-krigere.

Deltagerne i undersøgelsen beskrev krigen om Mosul som den værste, de havde været med til.

Forskerne bad krigerne om at vurdere både den militære, fysiske styrke hos deres egen gruppe og fjenden samt styrken af deres egen gruppes verdslige eller spirituelle værdisæt sammenlignet med fjendens.

Samtidig bad forskerne krigerne om at vurdere deres villighed til at ofre sig selv og deres familie for deres sag.

For at få IS-krigerne til at deltage sikrede de dem anonymitet og gav dem en tablet, hvor de ikke skulle svare på spørgsmål men i stedet skrue på nogle parametre, der grafisk viste, hvordan de opfattede militær og fysisk styrke hos dem selv og modstanderen, og spirituel og verdslig styrke hos dem selv og modstanderen.

Forskerne noterede ydermere, hvor mange krigsskader de medvirkende krigere havde.

Læs også på Videnskab.dk: Skrækscenariet fra filmen 'The Day After Tomorrow' holder måske vand

 

Krigere ser Vesten som værdimæssigt underlegen

Resultatet viste, at:

• Krigerne, der vurderede deres egen sag som stærkest i forhold til modstanderen, var mere villige til at ofre sig selv og familien for sagen. Det var også disse krigere, der havde flest skader på kroppen.

• Krigernes syn på modstanderens fysiske og militære styrke havde intet at sige, i forhold til hvor villige de var til at ofre sig selv og familien i kampen for sagen, eller i forhold til hvor mange krigsskader de havde.

• Krigerne vurderede USA til at være militært overlegen, men sig selv som stærkest i de ideologiske værdier.

Læs også på Videnskab.dk: Forskere: Her er det dummeste sted, du kan blive tatoveret

 

Dansk forsker er imponeret

Forskerne har interviewet deltagere fra grupper, som er ekstremt svære at få fat på, siger ph.d-studerende Oluf Gøtzsche-Astrup, der ikke selv bidraget til undersøgelsen.

 - Det er enormt interessant at få svar og perspektiver fra disse krigere fra frontlinjen, da de befinder sig et farefuldt sted og er svære at få i tale,-  siger Oluf Gøtzsche-Astrup, cand. psyk. og ph.d.-studerende ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.

- Resultatet peger på, at krigerne mange gange er styret af fællesskabets værdier og ideologier og ikke af rationelle, egoistiske årsager.-

Du kan læse hele historien på Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk:

Er de fleste psykopater mænd?

 

Facebook får os til at føle os som tabere