Annonce:
Annonce:

Mystik i Keopspyramiden: Hvad er dette?

Forskere har skannet Keopspyramiden og opdaget flere mystiske varmefølsomme områder på pyramidens østlige side. Fænomenet kan muligvis dække over en ukendt passage eller et rum bag væggen, men ingen ved det

Ved solopgang og solnedgang ændrer stenene på Keopspyramidens østlige side normalt temperatur med mellem 0,1 og 0,5 graders celcius. Men ved et mystisk område er temperaturændringen på hele seks graders celcius. (Illustration: HIP Institute / Phillipe Bourseiller)
Ved solopgang og solnedgang ændrer stenene på Keopspyramidens østlige side normalt temperatur med mellem 0,1 og 0,5 graders celcius. Men ved et mystisk område er temperaturændringen på hele seks graders celcius. (Illustration: HIP Institute / Phillipe Bourseiller)
Annonce:
Følg Videnskab

Selvom Keopspyramiden fra det store pyramidekompleks i Giza blev bygget for omkring 4.500 år siden, gemmer den stadig på mange uforklarede mysterier.

Nu har varmeskanninger af pyramiden afsløret, at et område på dens østlige side på nogle tidspunkter af døgnet varierer omkring seks grader Celcius mere end sine omgivelser.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se en video om fundet:

Når stenene bliver opvarmet af Solen om morgenen og nedkølet om aftenen, burde de også ændre temperatur i samme tempo - i hvert fald hvis de alle bestod af det samme materiale.

Men hvis pyramiderne består af forskellige materialer, vil nogle dele af pyramiderne blive opvarmet eller nedkølet hurtigere end andre.

Den specielle varmesignatur kan derfor være tegn på, at der gemmer sig en ukendt passage eller et rum bag en væg i pyramiden.

Annonce:

Læs også hos Videnskab.dk: Så meget sex dyrkede sultan for at få over 1.000 børn

- Denne uregelmæssighed er virkelig temmelig imponerende, og den er lige foran os, i jordhøjde, siger Mehdi Tayoubi fra Heritage Innovation Preservation Institute, som har foretaget skanningerne af pyramiderne.

Forskerne bruger en kombination af infrarød termografi, muon-radiografi og 3D-rekonstruktion til at kigge ind i pyramiderne. 

- Det giver god mening, at uregelmæssigheden befinder sig på den østlige side af pyramiden, da den på mange måder var pyramidens 'fokuspunkt' og vender ud mod adskillige større templer og gravsteder, fortæller egyptolog Beth Ann Judas fra University of Pennsylvania.

Læs også hos Videnskab.dk: Nye analyser: Tutankhamon havde hestetænder og klumpfod

Annonce:

- Nilen var øst for pyramiden, og næsten alle ville have nærmet sig pyramiden fra øst. Pyramiderne har også en forbindelse til Solen, og kulten omkring guden Ra, i oldtidens egyptiske religion, uddyber Beth Ann Judas.

Den nye opdagelse er udsprunget af Scan Pyramids-projektet, der forløber til og med 2016. I Scan Pyramids-projektet bruger forskere moderne skanningsteknik til at undersøge adskillige pyramider ved Giza, samt Den Bøjede Pyramide og Den Røde Pyramide ved Dahshur i Egypten.

- Tanken er, at vi vil finde et svar på pyramidernes mysterium. Et lignende forsøg blev gjort for 30 år siden, men dette er det første projekt på globalt niveau, der anvender den nyeste teknologi til at kigge ind i pyramiderne, fortæller Mehdi Tayoubi.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Arkæolog: Tutankhamons grav kan rumme hemmeligt kammer med Nefertiti

2.500 år gamle tatoveringer fundet på mumie

Her er hemmeligheden bag livagtige, velbevarede mumiehoveder

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Stadig en stank af magtmisbrug i minksagen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: