Mystisk 470 millioner år gammel meteor fundet i Sverige

Forskere mener, at stumpen stammer fra meteortyper, som ikke længere findes i rummet

Stenen skiller sig kemisk ud fra de 50.000 andre lignende objekter, man har fundet rundt om i verden (Foto: Birger Schmitz/Lund University)
Stenen skiller sig kemisk ud fra de 50.000 andre lignende objekter, man har fundet rundt om i verden (Foto: Birger Schmitz/Lund University)

En stump af en meteor er blevet fundet i et kalkbrud i Sverige, hvor den formentlig har ligget de sidste 470 millioner år. Det beskriver svenske forskere i en artikel, der er udgivet i det videnskabelige magasin Nature.

Forskerne mener, at den lille meteor-sten, som er på størrelse med en tennisbold, stammer fra et sammenstød af to store meteorer, som skete dengang jorden stadig var 'nyfødt'.

Indtil nu har man kun fundet sten fra den ene af meteorerne, som stødte sammen, men de svenske forskere mener, at den her lille stump stammer fra den indtil nu ukendte anden meteor.

- Den her meteordel er en type, som vi ellers ikke kender i nutiden, siger en af medforfatterne bag den videnskabelige artikel Birger Schmitz til AFP.

Politiet har lagt det her billede ud på Facebook, hvor de beskriver, hvordan den lokale politibetjent fik sig noget af en overraskelse, da ildkuglen fløj forbi (Foto: Portland Maine Police Department) Videnskab Overrasker betjent: Ildkugle på størrelse med bil lyste himlen op

Kosmisk stråling
Forskerne fra Lund Universitet har analyseret den lille klump af sten fra rummet, og de har blandt andet fundet sjældne isotoper af stofferne neon og iridium.

- Iridium er især meget sjældent på jorden, skriver Birger Schmitz i en mail til The Guardian.

For at finde ud af, at stenen er omkring 470 millioner år gammel, har forskerne målt indholdet af afslørende kosmisk stråling, som de har analyseret. Strålingen har også kunnet give svar på, hvor længe meteorstykket fløj rundt i rummet, inden det ramte havbunden i Sverige, som nu er et kalkbrud.

Samfund Se meteor falde ned over Skotland

Viden om solsystemet
Man har i lang tid brugt meteorsten til at analysere, hvilke stoffer rummet består af, og hvad der mon kan have ført til, at universet ser ud, som det gør.

- Der er åbenbart potentiale til at rekonstruere vigtige dele af solsystemets historie ved at kigge på sten, der er fundet på jorden, frem for kun at kigge op i himlen, skriver forskerne i artiklen.

Fundet betyder formentlig, at meteorer, som falder ned i dag, ikke er fuldt ud repræsentative for, hvordan solsystemet ser ud og har set ud gennem tiden.