Mystisk dinosaurskelet solgt på auktion: Forskerne er bekymrede

Ifølge auktionskataloget tilhører det uklassificerede skelet en ny race

Følg Videnskab

Det var på Eiffeltårnets første sal, at en ukendt britisk forretningsmand solgte et næsten ni meter langt dinosaurskelet til 'en unavngiven fransk kunstsamler' for 2,3 millioner dollars i mandags 4. juni.

Det skete, selvom Society of Vertebrate Paleontology (SVP - en videnskabelig organisation for fortidshvirveldyr) skrev til det franske auktionshus, der stod bag salget, med en opfordring om at bremse handelen.

Palæontologer er nemlig bekymrede for, at det private salg vil begrænse muligheden for at undersøge skelettet, som i auktionshusets katalog kaldes en ny race. Det skriver The Smithsonian, ifølge Videnskab.dk.

Den køber førende palæontologer dog ikke, selvom skelettet endnu er uklassificeret. Palæontologen Kenneth Carpenter fra Utah State University, USA, siger for eksempel til Science, at dinosaurens unikke skeletdele sagtens kan stamme fra et andet dyr.

Læs også på Videnskab.dk: Se den kosmiske 'Guds Hånd' i imponerende video

Man ved dog så meget, som at dinosaurskelettet stammer fra Wyoming, USA, blev fundet i 2013 og er dateret til at være mellem 151 og 156 millioner år gammelt.

Udgravningen af det er foregået på lovlig vis, men palæontologerne bag er holdt anonyme.

Læs også på Videnskab.dk: Varsel om kraftige solstorme er en storm i et glas vand

Auktionshuset oplyser, at køber har planer om at låne skelettet ud til et museum, men det løser ikke problemet.

Essensen af videnskab er, at tidligere konklusioner skal kunne efterprøves af andre forskere, og det kan ske årtier efter den første undersøgelse.

Kan man ikke garantere fortsat adgang til at eksaminere skelettet, kan informationerne om det ikke medtages i forskningslitteraturen, skriver SVP i brevet til auktionshuset og konkluderer, at 'fossilprøver, der sælges i private hænder, går tabt for videnskaben'.

Desuden kan salget af dinosaurskeletter have den uheldige effekt, at folk tror, at de har en rent kommerciel værdi - blandt andet oplever palæontologer, at folk vil have penge for at lade dem arbejde på deres jord.

Læs mere på Videnskab.dk:

Afsindigt flotte billeder: Bakterier skal inspirere arkitekter

Facebook er elsket af narcissister

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+