Mystisk inskription fundet på vikingering

I en vikingegrav har arkæologer fundet en flot ring, som har tilhørt en skandinavisk vikingekvinde. Nu er ringen kommet under lup og har vist sig at have en fascinerende inskription.

En flot ring, som er fundet i en vikingegrav i byen Birka i Sverige, har bekræftet, at vikingerne med stor sandsynlighed havde direkte kontakt med den islamiske verden.

Ringen, som har vist sig at bestå af glas, ikke ametyst som tidligere troet, har en inskription med ordene ’Til Allah’.

Ifølge forskerne bag fundet er det allerede velkendt, at vikingerne importerede glas hjem fra Egypten og Mesopotamien for helt op til 3.400 år siden – glas var en eksotisk handelsvare på daværende tidspunkt – via forskellige handelsnetværk; men det lille smykke antyder, at de søfarende vikinger også selv tog turen til regionen og handlede direkte med islamiske handelsmænd, lyder det fra de svenske forskere.

Se et billede af den mystiske ring hos Videnskab.dk:

Forskerne fra Stockholm Universitet brugte et scannings elektronmikroskop til at fastslå ringens materiale og for at kunne fastslå, hvad der præcis stod i inskriptionen.

I den videnskabelige artikel, skriver de:

- Ringen kan [...] udgøre bevismateriale for direkte interaktioner mellem vikingetidens Skandinavien og den islamiske verden. Som den eneste ring med en arabisk inskription fundet på et skandinavisk arkæologisk område, er det en unik genstand blandt fund fra den svenske vikingetid.

Læs også hos Videnskab.dk:

Nye billeder: Ukendt objekt i Østersøen er ren X-files

Ifølge Jeanette Varberg, mag.art. Aarhus Universitet, er det et meget spændende fund, de svenske forskere har gjort.

For hende er det dog ikke overraskende, at der har været direkte forbindelser mellem de skandinaviske vikinger og Østen:

- Det er et meget spændende fund, som understreger, at Birka har været porten til Østen. Det er helt klart, at der har været handelsforbindelser på tværs over Middelhavet, siger Jeanette Varberg.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Solformørkelse 2015 bliver den vildeste i mange år
Se enestående arkæologisk udgravning i billeder

95 kommentarer
Vis kommentarer