Mystiske gigantskyer omringer Mars

Forskere har opdaget, hvordan en række kæmpeskyer på mystisk vis sværmer rundt om planeten Mars. De strækker sig hele 250 kilometer op i Mars’ atmosfære og vækker stor undren

(Foto: Nature/Grupo Ciencias Planetarias)
(Foto: Nature/Grupo Ciencias Planetarias)

I marts 2012 fik nogle amatørastronomer øje på et mærkeligt fænomen nær planeten Mars.

200-250 kilometer over Mars’ sydlige halvkugle kunne de skimte en kæmpestor skylignende formation.

Skyen vakte stor forbløffelse blandt forskere, for hvad i alverden bestod den af? Og hvordan var den opstået?

I en ny undersøgelse har en international forskergruppe kastet sig over mysteriet og efterprøvet mulige forklaringer på, hvad Mars-skyen kan være for et fænomen, skriver Videnskab.dk.

- Vi hælder mest til, at skyen består af is, som er lavet af vand eller kuldioxid. Men det kræver at der sker et fald i temperaturen i atmosfæren på omkring 50 grader, og det havde man ikke forventet,« fortæller den ledende forsker bag studiet, spanske Agustin Sanchez-Lavega.

Da kæmpeskyen blev observeret i marts og april 2012, blev den skabt i løbet af cirka 10 timer, og den blev hængende i de øverste lag af Mars’ atmosfære i mere end en uge.

Læs mere på Videnskab.dk: 28 måneder på Mars: Se Curiositys fantastiske billeder

Siden amatørastronomerne første gang observerede fænomenet, har forskerne dykket ned i arkiver med gamle billeder af Mars, og her har de også genfundet flere andre eksempler på samme type kæmpeskyer – blandt andet i billeder fra rumteleskopet Hubble.

- Skyerne bliver tilsyneladende skabt i de kolde morgener på Mars,« fortæller Agustin Sanchez-Lavega fra Universidad del País Vasco i Spanien.

På Københavns Universitet mener den mangeårige Mars-forsker Morten Bo Madsen, at den nye opdagelse er 'meget spændende.'

- Ud fra undersøgelsen ser det ud til, at der er tale om skyer af iskrystaller, som er kommet meget højere op i atmosfæren, end hvad man hidtil har set, siger planetfysiker Morten Bo Madsen, som er lektor ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet.

Læs mere på Videnskab.dk: Rygter: Knogle fra alien fundet på Mars

Det er langt fra første gang, at forskere har opdaget skyer over Mars, men det særlige ved de nyopdagede skyer er, at de befinder sig så ekstremt højt oppe i Mars atmosfære – og at de er store.

- Isskyer og støvskyer er blevet observeret mange gange omkring Mars, men det har typisk været omkring 50 kilometers højde og i sjældne tilfælde i 100 kilometers højde. Men det er aldrig før set så højt som 200-250 kilometers højde, forklarer Agustin Sanchez-Lavega.

Læs mere på Videnskab.dk: Mystisk stjerne udsender stroboskoplys

Ifølge Agustin Sanchez-Lavega er forståelsen af Mars atmosfære og skydannelsen omkring planeten blandt andet vigtig, når man skal navigere et rumskib ned på den røde planet.

- Opdagelsen kan lære os noget nyt om, hvordan de øverste lag af Mars atmosfære opfører sig, og det er vigtigt for rumfartøjer, som er i kredsløb tæt på planeten, eller som vil lande på planeten, slutter Agustin Sanchez-Lavega.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Mand med alien-hånd kan ikke styre sine bevægelser

Fotokonkurrence viser videnskabens klamme og syrede sider

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter