Myte dræbt: Postbuddet er sjældent faderen

Den gamle joke om, at postbuddet er involveret, hvis barnet ikke ligner sin far, har kun meget sjældent noget på sig, viser forskning

(Arkivfoto: Jan Dagø)
(Arkivfoto: Jan Dagø)

De fleste kender sikkert joken om postbuddets involvering i familieforøgelsen, som især falder, hvis børnene ikke ligner deres far synderligt meget.

Men vandrehistorien har ikke særlig meget med virkeligheden at gøre, viser et nyt studie, skriver psypost.org. ifølge Videnskab.dk.

»Medierne og populærvidenskabelig litteratur hævder ofte, at mange påståede fædre bliver 'snydt' til at opdrage børn, som biologisk set ikke er deres. Overraskende nok er den anslåede andel af 'falske' fædre hos menneskelige befolkningsgrupper ret lav og kun omkring én eller to procent,« siger Maarten Larmueseau, som er postdoc ved KU Leuven i Belgien og medforfatter på studiet, til psypost.org.

Læs også på Videnskab.dk: Hun-blæksprutter får deres middagsmad fra blowjobs

Andelen af uvidende ikke-biologiske fædre har heller ikke ændret sig særligt meget historiske på trods af, at tidligere generationer ikke havde adgang til moderne præventionsformer.

Da Larmuseau og hans kollegaer først begynde at undersøge emnet, blev de overraskede over hvor lidt håndgribelig data, der egentlig fandtes på området.

Men pålidelig information om nulevende befolkningsgrupper, der er blevet tilgængeligt i løbet af det sidste årti, gav dem mulighed for at belyse andelen af 'falske' fædre.

Læs også på Videnskab.dk: Skal jeg pudse næse eller snøfte snot?

»Den observerede lave andel af 'falske fædre' hos nulevende og tidligere befolkningsgrupper udfordrer den velkendte idé om, at kvinder regelmæssigt 'shopper' rundt for gode gener hos andre mænd end deres partner for at opnå genetiske fordele for deres børn,« siger Larmuseau til psypost.org.

Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Trends in Ecology & Evolution.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Du må ikke være for sexet på dit profilbillede

Hvorfor spytter jeg, når jeg træner?

Er det skadeligt at udsætte menstruationen med p-piller?

21 kommentarer
Vis kommentarer