Nabostjerne har fået sin egen exoplanet

En af de stjerner, der er allertættest på vores egen stjerne, Solen, har nu fået selskab af sin egen planet

Astronomer har fundet en exoplanet tæt på solen.

Det har den selvfølgelig haft i mange år, men det er først nu, vi har opdaget, at den er der – og den er tættere på os end nogen anden exoplanet.

Det skriver BBC ifølge Videnskab.dk.

En exoplanet er en planet, der kredser om en anden stjerne end solen, og det er omkring nabostjernen Bernard's Star, at den nye exoplanet, Bernard's Star b, er blevet opdaget.

Exoplaneten har cirka samme afstand fra sin sol, som Merkur har fra vores, men vores nabostjerne er en såkaldt rød dværg og altså en hel del koldere end vores egen stjerne. (Røde dværge har fået navnet, fordi det meste af det lys, de udsender er rødt. Det hænger sammen med deres lave temperatur på kun omkring 3.000 grader, hvilket er halvdelen af Solens temperatur.)

Læs mere på Videnskab.dk: Rekordmange exoplaneter i beboelig zone om samme stjerne
 

Derfor er temperaturen på Bernard's Star b også cirka -150 grader, og hvis der er vand til stede, vil det være frossent. Medmindre der er en tyk atmosfære, der beskytter planeten, og det tror forskerne.

Opdagelsen af den nye exoplanet er beskrevet i tidsskriftet Nature, og her står der, at den har en masse på omtrent 3,2 gange Jordens, og den er derfor i kategorien 'superjord' - planeter mellem 1 og 10 jordmasser.

Læs mere på Videnskab.dk: Skal vi have sex med robotter?
 

Ph.d. i astrofysik Rodrigo F. Diaz fra Institute of Astronomy and Space Physics in Buenos Aires i Argentina har ikke været en del af det nye studie, men har skrevet om det i Nature.

'Denne usædvanlige planet er en vigtig brik i puslespillet om planeters dannelse og udvikling, og den bliver måske blandt de første exoplaneter med en lille masse, hvis atmosfære bliver grundigt undersøgt,' skriver han.

 

Flere artikler på Videnskab.dk

Rumsonde finder 'magisk ø' på Saturns måne

Penisstørrelse: Er stor virkelig bedst?

Han dræbte verdens ældste dyr