Annonce:
Annonce:

Næste pandemi er måske tættere på, end du tror

Ifølge en matematisk model er pandemier langt hyppigere, end de fleste af os tror og håber på

Den spanske syge raserede i årene efter Første Verdenskrig og slog mere end 30 millioner ihjel. Her ses et amerikansk nødlazaret fyldt med soldater. Foto: Otis Historical Archives
Den spanske syge raserede i årene efter Første Verdenskrig og slog mere end 30 millioner ihjel. Her ses et amerikansk nødlazaret fyldt med soldater. Foto: Otis Historical Archives
Annonce:
Følg Videnskab

Det synes intuitivt, at store, ødelæggende pandemier som coronapandemien er enkeltstående begivenheder – statistiske anormaliteter, der kun meget sjældent indfinder sig.

Den lykkelige forestilling har et forskerhold fra Duke University i USA undersøgt nærmere, og konklusionen er ikke opmuntrende. Hvert år er der nemlig to procents sandsynlighed for, at en pandemi i samme vægtklasse som covid-19 rammer.

Det skriver det amerikanske universitet i en pressemeddelelse, ifølge Videnskab.dk.

- Den vigtigste pointe hér er jo, at store pandemier som covid-19 og den spanske syge faktisk er relativt sandsynlige, fortæller en af studiets forfattere, lektor William Pan, i pressemeddelelsen ifølge Videnskab.dk. 

Annonce:

Forskerne er kommet frem til deres resultater ved at indsamle viden om hele 476 store epidemier og pandemier gennem de seneste fire århundreder, herunder ubehagelige gamle kendinge som pest, kopper, kolera og tyfus.

Disse data blev opsat i en detaljeret statistisk model med en såkaldt generaliseret Pareto-fordeling.

Allerede tilbage i december 2020 advarede WHO, at der vil komme flere pandemier i fremtiden.

Læs mere på Videnskab.dk: Der er 10 katastrofale trusler mod menneskeheden lige nu, og coronavirus er kun én af dem

Studiet opdelte også de forskellige udbrud efter sværhedsgrad, for at kunne regne på, hvad sandsynligheden er for, at en voldsom pandemi i stil med den spanske syge skulle melde sin ankomst. Her lød svaret, at der hvert år er mellem 0,3 og 1,9 procents risiko for et sådan scenarie.

Det er ikke just betryggende nyt, da den spanske syge slog flere end 30 millioner mennesker ihjel mellem 1918 og 1920.

Læs mere på Videnskab.dk: Historiens værste år, 1919: Den Spanske Syge dræbte langt flere end 1. verdenskrig

Annonce:

Ikke alene dét, men studiet tyder også på, at risikoen stiger år for år. Det er baseret på, at fundet af nye sygdomskilder såsom vira og bakterier er steget eksponentielt hen over de sidste årtier. Således regner forskerne bag studiet med, at risikoen for et nyt masseudbrud bliver tredoblet hen over de næste årtier.

Med dette i mente anslår studiet, at en pandemi i samme sværhedsgrad som covid-19 sandsynligvis vil indfinde sig i løbet af 59 år. Dette er 'langt kortere, end vi intuitivt havde forventet,' som de skriver i studiet ifølge Videnskab.dk.

Forståelsen af, at pandemier slet ikke er så sjældne endda, burde skyde præventive foretag et godt stykke op ad prioritetslisterne, mener William Pan. Det er desuden vigtigt at forstå statistik, så vi ikke blot læner os tilbage og tror, at der skal gå 59 år, før vi behøver at gøre noget. Det forklarer ph.d. og medforfatter på studiet Gabriel Katul.

- Når man er vidne til århundredets oversvømmelse, kan man fejlagtigt få det indtryk, at man nu blot kan vente 100 år, før man igen vil opleve en sådan begivenhed, forklarer Katul i pressemeddelelsen ifølge Videnskab.dk.

Annonce:

- Det indtryk er forkert. Vi kan blive vidner til århundredets oversvømmelse igen næste år.

 

Andre artikler fra Videnskab.dk

Vaccination af børn og unge mod COVID-19: Her er, hvad forskningen viser

Mysteriet om 400 år gammelt foster i dansk biskops kiste måske endelig løst

Dansk forskerhold opdager verdens nordligste ø ved et tilfælde
 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er farligt at leve, du kan dø af det
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: