NASA åbner 46 år gammel prøve fra Månen

En del af Apollo-missionernes jordprøver har ventet på bedre teknologi

Jordens måne, Månen. Foto: NASA
Jordens måne, Månen. Foto: NASA
Følg Videnskab

Det er efterhånden en del år siden, at den seneste bemandede månemission - Apollo 17 - fandt sted. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke stadig kan tage ved lære fra den.

Således fortæller NASA i en pressemeddelelse, at de 5. november har åbnet en hidtil uåbnet sten- og jordprøve fra Månen, som blev indsamlet af Apollo 17’s mandskab tilbage i december 1972. Det skriver Videnskab.dk, hvor du også kan se en skanning af prøven.

Og det er første gang i mere end 40 år, at forskerne har haft mulighed for at undersøge uåbnede prøver fra denne periode.

Læs mere på Videnskab.dk: Nazisters buddhistiske figur stammer fra rummet

Håbet er, at man ved at analysere de gamle prøver vil være i stand til at lave bedre analyser af de prøver, som skal indsamles under den kommende Artemis-månelanding, der efter planen kommer til at finde sted i 2024.

- Vi kan foretage analyser i dag, som vi simpelthen ikke havde mulighed for dengang, siger professor Sarah Noble, der forsker ved NASA’s hovedkvarter i Washington i USA, i pressemeddelelsen ifølge Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Uranus: En komet blev til en ny planet i Solsystemet

De fleste af prøverne fra Apollo-programmet er for længst blevet analyseret, men man valgte dengang at bevare en del af prøverne med henblik på senere analyse med bedre teknologi.

De nye teknologier, som skal gøre analysen af jordprøverne mere effektiv, hænger sammen med udviklinger inden for blandt andet:

Geolog Jack Schmitt, der deltog på Apollo 17-missionen, tager del i den nye forskning af de jordprøver, som han selv var med til at indsamle i 1972. Han var den første forsker, der fik lov til at betræde Månen.

Efter planen skal forskerne åbne endnu en af de aldrende jordprøver til januar.

Andre artikler på Videnskab.dk

Læs om den seneste astronomi

Astronomer opdager skjult monster-galakse fra universets begyndelse

Mystiske ’eventyrcirkler’ forundrer forskere

 

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU