Nasa i ny vanvittig mission: Skal udsættes for radioaktiv stråling som aldrig før

Nasa vil udsætte et nyt rumskib for radiaktiv stråling og varme i et niveau, som intet andet fartøj har oplevet før

Bliv klogere af Nasas præsentationsvideo her (Video: Nasa)
Følg Videnskab

For første gang nogensinde vil Nasa i sommeren 2018 sende et rumfartøj mod solen. Det bliver en vild mission, som har og vil kræve ekstremt meget af det rumskib, de sender af sted.

Det kommer nemlig til at blive udsat for radioaktiv stråling og varme i et omfang, som intet andet rumfartøj har været udsat for før.

Det skriver den amerikanske rumorganisation i en pressemeddelelse.

Håbet er, at den vilde mission kan give svar på nogle af de mange ubesvarede spørgsmål om, hvorfor Jorden for eksempel er placeret, som den er, i Solsystemet.

Op mod 1400 grader
Målet er, at rumskibet, der har fået navnet Parker Solar Probe, skal flyve helt hen til solens yderste atmosfære, koronaen. Rumskibet kommer dermed syv gange tættere på solen, end noget andet fartøj nogensinde har været.

Således kommer den til at kredse i en afstand på 6,2 millioner kilometer fra solen. Det virker som en lang afstand, men til sammenligning ligger Jorden 149,6 millioner fra solen i gennemsnit.

Koronaen er faktisk varmere end solens overflade, og Parker Solar Probe skal derfor forberedes på at kunne modstå op mod 1400 grader.

Derfor er rumskibet blevet klædt i et næsten 13 centimeter tykt skjold lavet af carbon.

Artiklen fortsætter under billedet:

Billedet her er en kunstners fortolkning af, hvordan det kommer til at se ud, når Parker Solar Probe nærmer sig solen næste år. Foto: Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory
Billedet her er en kunstners fortolkning af, hvordan det kommer til at se ud, når Parker Solar Probe nærmer sig solen næste år. Foto: Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory

Opkaldt efter levende person
I går, onsdag, blev rumskibet navngivet Parker Solar Probe. Navnet er givet for at hylde den amerikanske astrofysiker med speciale i netop solen, Eugene Parker.

Det er første gang, at et Nasa-rumskib får navn efter en person, som stadig lever. Eugene Parker tøffer nemlig stadig rundt som professor i en alder af 89.

- Det er en stor ære for mig at blive sat i sammenhæng med sådan en heroisk og videnskabelig rummission, siger Eugene Parker ifølge CNN.

Øverst i artiklen her har vi lavet en nedtæller, der viser, hvor lang tid der er, til at Parker Solar Probe kan sendes af sted. Vinduet for opsendelsen åbner 31. juli 2018 og lukker 20 dage senere.

Det er indtil videre planen, at missionen skal afsluttes i juni 2025.

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.