En nyligt opdaget asteroide kan potentielt ramme Jorden om 23 år, viser beregninger fra NASA. Der er dog kun en lille risiko.
Asteroiden, der har fået navnet 2023 DW, er 50 meter i diameter, hvilket svarer til målene på et olympisk svømmebassin. Den bevæger sig med 25 km i sekundet og befinder sig lige nu 18 millioner km fra Jorden.
Det skriver mediet CNN ifølge Videnskab.dk.
Asteroider er klippestykker af metaller mineraler og ikke mindst sten. Der findes forskellige slags, heriblandt nærjords-asteroiderne, der observeres af blandt andre NASA, fordi der er en risiko for, at de kan ramme Jorden.
Lige nu viser beregninger, at risikoen for, at asteroiden rammer Jorden er 1 til 625. Det tal er forbundet med stor usikkerhed.
Læs også på Videnskab.dk: DART ramte plet: (Gen)oplev nattens torpedering af asteroide
Når NASA opdager en asteroide, begynder et uanet antal beregninger, der kan forudsige, hvordan asteroiden vil bevæge sig, og om den muligvis vil kollidere med Jorden.
I begyndelsen er der en stor usikkerhed forbundet med beregningerne. På det tidspunkt ved man nemlig for lidt, og man kan derfor ikke udelukke mange af de beregner, der viser at objektet kan kollidere med Jorden. Over tid falder risikoen.
I 2022 fuldførte NASA DART-missionen, hvor de med vilje styrede en rumsonde direkte ind i en asteroide for at afprøve vores mulighed for at afværge en mulig katastrofe.
Andre artikler på Videnskab.dk:
Hvor ofte bliver Jorden ramt af asteroider og kometer?
Uhygge i rummet: 'Potentielt farlig' asteroide suser tæt forbi Jorden til Halloween
Kæmpe 'potentielt farlig' asteroide opdaget – men den rammer os ikke lige foreløbig