Annonce:
Annonce:

NASA vil teste atomdrevet raket

Raketterne vil kunne rejse til andre planeter på rekordtid

En kunstner har her illustreret den kerne-drevne rumraket. De raketter, der bliver brugt i dag, udvikler enormt meget energi på kort tid, men ved denne raket forholder det sig omvendt. (Foto: DARPA)
En kunstner har her illustreret den kerne-drevne rumraket. De raketter, der bliver brugt i dag, udvikler enormt meget energi på kort tid, men ved denne raket forholder det sig omvendt. (Foto: DARPA)
Annonce:
Følg Videnskab

Atom-drevne raketmotorer er det, der skal få mennesket til Mars i løbet af 2030’erne. Det er i hvert fald NASA’s plan, som rumargenturet netop har løftet sløret for.

Det skriver The Guardian ifølge Videnskab.dk.

I en pressemeddelelse forklarer NASA, at de har indgået et samarbejde med den amerikanske regerings Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA).

Samarbejdets formål er at udvikle en ultrahurtig atomdrevet termisk raketmotor, som kan blive et banebrydende fremdriftssystem for rumfart.

Den atomdrevne raketmotor adskiller sig fra de udbredte kemiske fremdriftssystemer, og hvis alt går vel, kan den nye motor allerede være i rummet så tidligt som i 2027.

Ved at bruge atomdrevne, termiske raketmotorer bliver det muligt at rejse meget hurtigere i rummet og dermed reducere de risici, der er for astronauterne, forklarer NASA i pressemeddelelsen ifølge Videnskab.dk.

Annonce:

De 7 måneder, som det lige nu vil tage at rejse fra Jorden til Mars, spænder nemlig ben for bemandede missioner til Den Røde Planet, da længere rejser kræver flere forsyninger og mere robuste systemer end kortere rejser.

Læs mere på Videnskab.dk: 5 grunde: Derfor er vi endnu ikke rejst til Mars

NASA ved endnu ikke, hvor meget kortere transporttiden kan blive, men rumargenturets administrator, Bill Nelson, forklarer i pressemeddelelsen, at det ville betyde, at rumfartøjer og mennesker vil kunne rejse dybt ud i rummet på rekordtid.

Atomdrevne raketmotorer fungerer kort fortalt sådan, at reaktoren i denne nye type raketmotor lader gas-brændstoffet positivt, og i den proces bliver ionerne skubbet ud gennem motoren, hvilket driver raketten fremad.

Kerne-elektriske fremdriftssystemer bruger brændstof meget mere effektivt end de kemiske motorer, som man bruger i dag, men til gengæld forsyner det rumfartøjet med mindre kraftigt fremstød, forklarer NASA i pressemeddelelsen ifølge Videnskab.dk.

Rakettens brændstof lades op med elektricitet, og fordi der ikke er friktion i rummet, så skal den bruge meget lidt kraft for at komme rigtig langt - og det kan godt gå rigtig hurtigt, når raketten over tid får opbygget fart.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Andre artikler på Videnskab.dk:

Er der liv på Mars?

Hvad kendetegner en kvindelig psykopat?

Studie: Derfor tager man mere på af at spise sent om aftenen
 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Støjberg er bare på toppen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: