Nu er Andreas landet: 'Alt gik efter bogen'

Efter otte dage på Den Internationale Rumstation, vendte Andreas Mogensen sammen med to kolleger sent fredag aften snuden hjemad igen

Nu er Andreas landet: 'Alt gik efter bogen'

- Houston, this is ground control.

Den mørke mandestemme fra Det Europæiske Rumagentur, ESA, rystede ikke en eneste gang i de tre en halv time, det tog Andreas Mogensen, Gennady Padalka og Aidyn Aimbetov at rejse hjem til jorden natten til lørdag i et Soyuz-fartøj.

Og der var da heller ingen grund til, at kontrolstemmen fra ESA skulle have rystet. Alt forløb helt efter planen.

De tre astronauter landede således i deres lille rumkapsel klokken 2.52 dansk tid i Kasakhstan - cirka 200 kilometer fra Baikonur, hvor Andreas Mogensen blev sendt af sted i rummet sidste onsdag, 2. september.

Andreas mor: Nu husker du at ringe hjem, ikke?

Den danske astronaut sprudlede af energi og var lutter tandpastasmil og glade tommeltotter, da han som den sidste blev båret ud af rumkapslen.

- Alt gik efter bogen, lød det fra ESA på deres Twitter-profil lige efter landingen og den danske astrofysiker hos DTU Space Michael Linden-Vørnle er enig:

- Det første ord, der falder mig ind, er perfekt. Opsendelsen gik som smurt, han har sat hak ud for samtlige opgaver, og det var en perfekt landing, siger Michael Linden-Vørnle til Ritzau.

En farlig rejse
Selv om turen hjem på afstand så forholdsvis let ud, var det langt fra en ufarlig rejse, de tre astronauter begav sig ud på i går.

Med over 28.000 kilometer i timen susede det lille fartøj i en blød kurve ned mod jorden, mens det kredsede om vores blå planet.

- Det er ikke en blød landing, for de kommer med høj fart. Derfor sidder astronauterne helt spændt fast i stole, som er støbt til deres kroppe, udtalte Tina Ibsen, der er astrofysiker hos Planetariet i København tidligere fredag til Ekstra Bladet.

'Wow': Se Astro-Andreas’ smukke nordlys-billeder

Et vigtigt punkt i hjemrejsen var da også, da kapslen skulle igennem atmosfæren. Det skete - som med alle hjemrejser - med en utrolig høj fart, mens astronauterne tændte for en motor i nøjagtig fire minutter og 45 sekunder.

Den tid var vigtig, fordi hvis kapslen kom for stejlt ind mod atmosfæren, ville den brænde op. Omvendt ville en alt for blød kurve kunne have gjort, at kapslen 'slog smut' på atmosfæren og altså blev sendt tilbage ud i rummet.

COqrJUVVEAA7KVO.jpg

Eksplosion ved landing
Flere af Ekstra Bladets læsere bemærkede en eksplosion, da rumkapslen landede på jorden i Kasakhstan. Der var dog ikke noget at frygte, og ESA melder, at det er helt normalt, at en landing ser sådan ud.

Soyuz_TMA-16M_touchdown_fullwidth.png

Der gik næsten en halv time, inden de tre astronauter kom ud af rumkapslen, fordi redningsmandskabet havde opholdt sig i en sikkerhedszone fra landingsstedet.

Alle tre astronauter gennemgik på stedet et lægetjek, inden de blev sendt videre i hver deres helikopter. I dag er det planen, at de skal møde den kasakhstanske præsident i hovedstaden Astana, og så skal de spise en god middag, inden Andreas Mogensen kan tage hjem til sin hustru og datter i Tyskland.

Du kan læse hele Ekstra Bladets live-chat under hjemrejsen her: