Nu er det officielt: Mystisk lys fra rummet skal hedde ’Steve’

En gruppe canadiske nordlysjægere tænkte åbenbart i de helt rigtige baner, da de navngav et ukendt lysfænomen ’Steve’, har forskere besluttet

I 2017 opdagede en gruppe nordlysjægere en ny slags lys på himlen i Canada ved en tilfældighed, og i mangel på bedre gav de fænomenet navnet 'Steve'.

Nu har en gruppe forskere kigget nærmere på lyset, og de har valgt at beholde navnet, om end officielt med en anderledes begrundelse.

Det skriver New York Times ifølge Videnskab.dk, hvor du også kan se et billede af det sære lysfænomen.

Nordlysjægerne fandt på navnet med inspiration fra animationsfilmen 'Over Hækken', hvor filmens dyr ser en hæk, som de ikke ved, hvad er, og den kalder de 'Steve'. 

Læs mere på Videnskab.dk: Er flystriber på himlen farlige for mennesker?

Det navn har forskerne valgt at beholde.

Til gengæld har de ganske kreativt fundet på et navn, som S.T.E.V.E. kan være en forkortelse for: Strong Thermal Emission Velocity Enhancement.

Det 'nye' nordlys ligner en del af det 'almindelige' nordlys, men fremstår som en lilla, kraftligt lysende stribe på himlen. 

For at undersøge det nærmere har forskere blandt andet kigget på data fra en række ESA-satellitter. Herfra har de fundet frem til, at Steve er en strimmel af ioniseret gas, der er lige så varm som Jordens kerne.

Læs mere på Videnskab.dk: Årets bedste rumfotos: Dansker har fanget det smukkeste nordlys

Ifølge forskerne har Steve meget tilfælles med et andet fænomen kaldet S.A.I.D., hvor ioner bevæger sig hurtigt fra øst til vest, tættere på Ækvator end nordlys. 

- S.A.I.D. er noget, vi kender til, og de er blevet studeret i 40 år. Men de har aldrig set ud på denne måde, siger Elizabeth A. MacDonald, der er rumfysiker hos NASA, og som har ledet forskningsholdet, til New York Times ifølge Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk

Hvorfor er nattehimlen mørk?

Fem fascinerende fænomener på himlen over Danmark

Hvorfor er himlen blå?

37 kommentarer
Vis kommentarer