Nu kommer den første vikingefilm udelukkende på vikingesprog

Når vikinger på film brøler engelske gloser, lyder det skræmmende. Men vikinger, der taler og brøler på urnordisk, får altså hårene til at rejse sig endnu mere. Glæd dig til den første vikingefilm på vikingesprog

Arkivfoto af Havhingsten (Foto: AP)
Arkivfoto af Havhingsten (Foto: AP)

I de fleste film om de barske vikinger, bliver der talt engelsk. Men vikingerne talte ikke engelsk - de talte urnordisk. Det skriver Sciencenordic.com ifølge Videnskab.dk.

Og det gør netop vikingerne i Markus Dahlslett’s kortfilm 'Trace', der handler om vikingen Baldur.

Se den fede trailer fra filmen på Videnskab.dk.

Markus Dahlslett er kandidatstuderende på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og har som en del af sit speciale – Et spor av fortiden -  skrevet og produceret en vikingefilm, hvor der kun bliver talt urnordisk.

Det er ifølge ham selv den første film af sin slags, hvor der kun tales urnordisk.

»Jeg ville gerne portrættere karaktererne i filmen så autentisk som muligt – ikke kun i forhold til rekvisitter, men også sproget. Jeg mener, at ånden fra vikingetiden er mere troværdig og levende, hvis skuespillerne taler det sprog, som vikingerne faktisk talte. Det giver en stærkere følelse af at gå tilbage i tiden,« siger Markus Dahlslett ifølge Videnskab.dk..

Læs også på Videnskab.dk: Hvordan så vikingerne egentlig ud?

For at gøre det muligt at lave en film kun på urnordisk var Markus Dahlslett nødt til at få hjælp. Han bankede derfor på døren hos Jan Ragnar Hagland, der forsker i urnordiske og skandinaviske sprog på NTNU.

Han oversatte dialogerne, som Markus Dahlslett skulle bruge i sin kortfilm, til urnordisk og lavede derefter lydoptagelser af dialogerne, så skuespillerne kunne øve sig på udtalen af det gamle sprog.

»Jeg mener, at det er et vigtigt emne, fordi historiske film ofte påvirker vores syn på fortiden. Historiske film og tv-serier kan fordreje eller bygge videre på vores viden om fortiden,« fortæller Markus Dahlslett til Sciencenordic.com.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Onanerer dyr?

Hvorfor bliver jeg syg, når jeg har fri?

Ny verdensrekord: Så dybt kan et menneske dykke

23 kommentarer
Vis kommentarer