Nu skal vi se billeder af sorte huller

Mysteriet om, hvordan et sort hul ser ud, skal nu løses af et dansk forskningsprojekt. Måske kan vi også blive klogere på, om de mystiske huller kan bruges til tidsrejser.

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Hvordan ser et sort hul egentlig ud? Kan det være en portal til et andet univers? Og kan man bruge det til at rejse i tid og rum?
Et internationalt forskerhold med mulig dansk deltagelse vil fotografere sorte huller, så man rent faktisk kan se, hvordan de ser ud. Det er aldrig gjort før.     Det skriver Videnskab.dk.
Lykkes det at få de eftertragtede billeder af et sort hul, vil det i første omgang bringe os tættere på at forstå det mystiske fænomen, siger Uffe Gråe Jørgensen fra Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet, som i øjeblikket arbejder på, at få Danmark med i projektet.

'Jeg synes, det er enormt spændende. Det er altid fantastisk, når man kan afprøve nogle teorier, og det her er nogle helt ekstreme teorier for, hvordan lys og materiale opfører sig i en situation, som ikke findes mere ekstrem end i et sort hul,' siger Uffe Gråe Jørgensen, som er lektor ved afdelingen for Astrofysik og Planetforskning på Københavns Universitet.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere: Disse fund kan vi forvente af tyngdebølger
Billeder af sorte huller vil åbne nyt forskningsfelt

Det er ikke en let opgave at skulle fotografere et sort hul. Det skal foregå under de helt rigtige forhold, og derfor skal forskerne bruge et nyt teleskop, Grønlandsteleskopet, som får plads på Indlandsisen i Grønland.

Lykkes det forskerne at fotografere et sort hul, vil det åbne et helt nyt forskningsfelt, lyder det fra fysikprofessor Ulrik Ingerslev Uggerhøj, som ikke er en del af projektet:

'Det vil være begyndelsen på det, vi kan kalde stærkfeltsfysik inden for tyngdekraften. Det vil åbne et nyt område i stil med observationen af gravitationsbølger, som blev annonceret i februar. Hvis det lykkes at lave et billede af et sort hul, vil det blive lige så stort som observationen af gravitationsbølger,' siger Ulrik Ingerslev Uggerhøj, som arbejder på Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet.

Læs mere på Videnskab.dk: Astronomer finder ny type sort hul

Interstellar-filmen simulerede sort hul med forskeres hjælp

Indtil nu har man kun kigget på sorte huller gennem optiske teleskoper, som ikke kan se selve strukturen på hullet, fordi hullet blot er sort. Derfor er det eneste, man har kunnet se, været stof, som trækkes ned i hullet.

Med det nye submillimeter-teleskop bliver opløsningen så høj, at man faktisk kan se hullets struktur, fortæller Uffe Gråe Jørgensen.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvad sker der, hvis du falder ned i et sort hul?

Selvom man ikke før har kunnet se et sort hul, har forskerne i forvejen en teori om, hvilket syn der kommer til at møde dem. I spillefilmen Interstellar kan man faktisk se, hvordan forskerne forestiller sig, at et sort hul ser ud, siger lektoren:

'Det er en enormt fin animation, og det er ikke gjort bedre. De har involveret topforskere i sorte huller, fordi de var opsatte på, at det skulle være rigtigt. Så det ser formentlig ud som i filmen,«'siger Uffe Gråe Jørgensen.

Læs mere om, at billeder af sorte huller kun er kort tid ude i fremtiden, på Videnskab.dk.
 

Andre artikler på Videnskab.dk:

Menneskets gener skal ændres for at klare rummet
Borrelia kan muligvis gøre dig syg for livet
Øer gør store dyr mindre og små dyr større

11 kommentarer
Vis kommentarer