Nu skydes Andreas ud i rummet

Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, sendes på sin første mission i rummet

Se opsendelsen her.
Følg Videnskab

Siden sommeren 2013 har Andreas Mogensen sammen med sine to med-astronauter forberedt sig på den mission, som begynder i dag. Iriss-missionen mod Den Internationale Rumstation.

Opsendelsen sker fra Baikonur i Kasakhstan og Ekstra Bladet følger med live, når raketten med rumskibet Soyuz bliver fyret af sted. Det sker efter, at Andreas Mogensen har siddet i isolation de sidste to uger. Han må nemlig ikke tage nogle bakterier med op til rumstationen.

Det har derfor været gennem en glasrude, at den 38-årige dansker har sagt farvel og på gensyn om ti dage til sin kone, sin datter og resten af familie og vennerne.

Men det er ikke kun en stor og speciel dag for astronauterne og alle, der har været med til at få missionen på benene. Det er også en stor dag for Danmark og dansk rumforskning.

Det slår Michael Linden-Vørnle, der er astrofysiker og chefkonsulent hos Institut for Rumforskning og Rumteknologi hos Danmarks Tekniske Universitet, DTU Space, fast.

- Nu er vi 100 procent med i forhold til rumforskning. Danmark har i mange år lavet en masse rumforskning og gør det stadig. Vi har også bidraget til både forskning og teknologi i forhold til bemandet rumfart, men at have sin egen astronaut giver altså bare nogle andre muligheder for at kunne indgå i projekter med andre forskningsinstitutioner og andre virksomheder, siger Michael Linden-Vørnle.

Nu står Andreas' raket: Tjek lige udstødningen

Et specielt jubilæum
12. april i år var det 54 år siden, at Yuri Gagarin var den første mand, der blev sendt ud i rummet. Det skete fra samme launch pad, som Andreas Mogensen skal sendes af sted fra i dag. Og som om det ikke var nok, er det endda opsendelse nummer 500 fra affyringsrampen siden Gagarins i 1961.

Selv om Yuri Gagarin kun var 157 centimeter høj, er skoene, som Andreas Mogensen skal udfylde, alligevel store.

- Jeg er bange for at komme til at skuffe. Om jeg kan leve op til de forventninger, der er til mig. Jeg frygter at begå en fejl, for det er rigtig mange års træning, som pludselig skal falde på plads på opsendelsesdagen, udtalte Andreas Mogensen tidligere til Ekstra Bladet.

Missionens mål
I marts i år blev to andre astronauter sendt til ISS med et andet Soyuz-fartøj. De to skal blive på rumstationen indtil marts næste år, men sagen er den, at sådan et rumskib kun kan holde til at være i rummet i et halvt år.

Og det er her Andreas Mogensens Iriss-mission kommer ind i billedet.

Han skal nemlig sammen med de to andre udskifte rumskibet på rumstationen med deres eget. Det vil sige, at Andreas Mogensen kommer til at rejse hjem i et andet Soyuz-fartøj og lader det, han blev opsendt med, blive på rumstationen til de andre.

Fra drengedrøm til virkelighed: Andreas er Danmarks første astronaut

Derudover skal Andreas Mogensen foretage en lang række forsøg på rumstationen. Mange af dem involverer faktisk ham selv.

- Et af de største fokusområder, vi har i forskning, handler om, hvad der sker med astronauters kroppe, når de er i rummet. Jeg har fået scannet min hjerne, mine knogler og mine muskler. Når jeg kommer hjem, skal jeg scannes igen, og på den måde kan man blive meget klogere på, hvad der sker, når et menneske er vægtløs. Det kan blandt andet bruges til at blive klogere på sengeliggende patienter på jorden, sagde Andreas Mogensen til Ekstra Bladet i august.

Her kan du se nogle af de forberedelser, som Andreas Mogensen har gennemgået (video: AP)
Her kan du se nogle af de forberedelser, som Andreas Mogensen har gennemgået (video: AP)

Politisk opmærksomhed
Det er ikke kun opmærksomhed fra rum-interesserede danskere, Andreas Mogensen har fået i den seneste tid. Også på den politiske front er øjnene vendt mod Baikonur i Kasakhstan, hvor Uddannelses- og Forskningsminister Esben Lunde Larsen har besøgt Andreas.

- Andreas Mogensen er en ambassadør for danske børn og unge, og det er vigtigt i forhold til, at vi kan manifestere os med så dygtige folk som ham, så vi også i fremtiden kan blive en del af en rumopsending, siger ministeren til Ritzau.

Stoltheden fra politisk side vækker også glæde hos astrofysikeren og chefkonsulenten på DTU Space, Michael Linden-Vørnle:

- Vi skal heller ikke underkende den hype, der er om Andreas lige nu. Politikerne har glemt området en smule, men nu kan jeg fornemme, at de har fået øjnene op for, at rumforskning og rumteknologi er vigtigt. Derfor kan Andreas' opsendelse også skabe en nødvendig politisk opmærksomhed, som vi måske har manglet en smule.

Følg med i livedækningen her, når vi sender fra Andreas Mogensens opsendelse.

Så farlig er Astro-Andreas' rumrejse

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind